آیتول، سامانه خودروی من
پروفایل

عوارض خودرو

در این بخش می‌توانید عوارض و بدهی‌های خودروی خود را به صورت کلی یا موردی استعلام گرفته و پرداخت کنید.

سوالات متداول شما

بله؛ تمام انواع استعلام خلافی خودرو در آیتول معتبر است؛ و استعلام‌ها از سامانه پلیس راهور صورت می‌گیرد. راهکار آنلاین آیتول ضمن ساده‌تر بودن، هزینه کمتری (فقط ۵۲۰۰ تومان) نسبت به مراکز پلیس +۱۰ (۲۰,۶۰۰ تومان) دارد.

اگر استعلام خلافی با جزئیات باشد، می‌توانید فقط موارد دلخواه را از لیست خلافی انتخاب کرده و اقدام به پرداخت نمایید. به این ترتیب خواهید توانست در چند نوبت خلافی‌ها را تسویه کنید.

بله؛ کاربران آیتول می‌توانند پس از استعلام خلافی با جزئیات لیست جریمه‌های در حال دوبرابرشدن را مشاهده و نسبت به پرداخت سریع آن اقدام کنند.

بله؛ برای استعلام و پرداخت خلافی بدون شماره موبایل و کد ملی مالک و همچنین بدون احراز هویت در سامانه سخا، می‌توانید از روش استعلام خلافی تجمیعی استفاده کنید.

جرایم رانندگی که به‌تازگی برایتان صادر شده است، کمتر از 24 ساعت پس از صدور جریمه، در سیستم راهور ثبت، و در سامانه آیتول نمایش داده می‌شود.

بله؛ شما کاربران گرامی آیتول از طريق روش استعلام خلافی تجمیعی (نیاز به پلاک خودرو) ، نیازی به احراز هویت در سامانه سخا ندارید.

با توجه به اتصال سامانه آیتول به سامانه پلیس راهور، این فرآیند کاملاً به‌روز بوده و مبلغ خلافی پرداخت‌شده، خیلی سریع از سامانه پلیس راهور حذف خواهد شد.

خیر؛ در روش استعلام تجمیعی شما نمی‌توانید به جزئیات تخلف مانند تصویر، نوع تخلف، مکان و زمان آن دسترسی داشته باشید. جهت مشاهده ریز خلافی به صفحه استعلام خلافی با جزئیات مراجعه کنید.

بله؛ در این روش کاربران آیتول می‌توانند بدون احراز هویت، خلافی خود و دیگران را صفر کنند؛ یعنی کل مبلغ آن را به‌صورت یک‌جا بپردازند.

خیر؛ در این روش دیگر نیازی به ثبت‌نام و احراز هویت در سامانه سخا ندارید و به‌راحتی می‌توانید مجموع جرایم رانندگی خود را مشاهده، و به‌صورت یک‌جا پرداخت کنید.

پرداخت عوارض خودرو

دارندگان خودرو نیاز است تا در دوره‌های زمانی مختلف مثل یک ساله، برای پرداخت عوارض خودرو اقدام کنند و در ادامه قصد داریم مواردی که باید برای پرداخت عوارض خودرو به آنها توجه کنید را مورد بررسی قرار دهیم.

انواع عوارض خودرو

دارندگان خودرو بر اساس قانون باید برای پرداخت عوارض ماشین در شکل‌های مختلفی اقدام کنند. از مهم‌ترین انواع عوارض خودرو می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

عوارض بزرگ‌راهی

این یکی از انواع عوارضی است که باید پرداخت کنید. عوارض آزادراهی برای تردد در آزادراه‌ها و بزرگراه‌ها از دارندگان وسایل نقلیه دریافت می‌شود. نرخ این نوع عوارض به عوامل مختلفی مانند نوع وسیله نقلیه، مسافت طی شده و زمان تردد بستگی دارد.

عوارض سالیانه

نوع دیگری از عوارض که باید دارندگان خودرو پرداخت کنند، عوارض شهرداری خودرو است. این عوارض به صورت سالانه از مالکان خودروها دریافت می‌شود و مبلغ آن بر اساس نوع وسیله نقلیه و شهر محل سکونت تعیین می‌شود.

عوارض طرح ترافیک

عوارض طرح ترافیک نیز مخصوص دارندگان خودروهایی است که در کلان شهرها زندگی می‌کنند. این نوع عوارض برای ورود به محدوده طرح ترافیک در برخی از کلان شهرها مانند تهران دریافت می‌شود.

نحوه محاسبه آنلاین عوارض خودرو

در صورتی که قصد دارید تا برای محاسبه عوارض خودرو اقدام کنید باید به این موضوع توجه کنید که در داخل کشور عوارض خودرو به دو دسته کلی تقسیم می‌شود که شامل موارد زیر می‌شوند:

عوارض سالیانه

عوارض شهرداری، هر سال یکبار باید توسط مالک خودرو پرداخت شود و مبلغ آن به عوامل مختلفی مانند نوع خودرو، مدل، سال ساخت، حجم موتور و شهر محل سکونت بستگی دارد. فرمول محاسبه این عوارض به شرح زیر است:

عوارض سالیانه = (ارزش خودرو * نرخ عوارض) + جریمه دیرکرد

عوارض بزرگ‌راهی

پرداخت انواع عوارض خودرو
به ازای هر بار عبور از آزادراه‌ها به صورت کیلومتری محاسبه می‌شود و مبلغ آن به نوع خودرو، مسافت طی شده و کلاس آزادراه بستگی دارد.

عوامل موثر بر مبلغ عوارض خودرو

مبلغ عوارض خودرو بر اساس پارامترهای مختلفی تعیین می‌شود. این پارامترها در کنار هم نقش اصلی را در محاسبه آنلاین عوارض خودرو ایفا می‌کند. اگر بخواهیم شما را با این عوامل آشنا کنیم، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
  • نوع خودرو

    یکی از عوامل موثر بر مبلغ عوارض خودرو، نوع خودرو و ارزش آن است. هر چه ارزش خودرو بیشتر باشد، عوارض سالیانه آن نیز بیشتر خواهد بود.
  • نوع کاربری

    نوع کاربری خودرو نیز عامل دیگری است که در زمان محاسبه عوارض خودرو در نظر گرفته می‌شود تا در نهایت تعیین شود که باید چقدر عوارض پرداخت کنید. عوارض خودروهای عمومی نظیر تاکسی، وانت، اتوبوس و... از خودروهای شخصی بیشتر است.
  • سن خودرو

    سن خودرو شما عامل دیگری است که در زمان محاسبه عوارض در نظر گرفته می‌شود. عوارض خودروهای با سن بالاتر به دلیل آلایندگی بیشتر، از خودروهای با سن پایین‌تر، بیشتر است.
  • شهر محل سکونت

    از دیگر عوامل موثر بر مبلغ عوارض خودروها، شهر محل سکونت شما است. در شهرهای بزرگ‌تر باید بیشتر از شهرهای کوچک‌تر عوارض پرداخت کنید.

مزایای پرداخت الکترونیک و استفاده از سامانه پرداخت عوارض خودرو

یکی از روش‌هایی که از طریق آن می‌توانید عوارض وسیله نقلیه خود را پرداخت کنید، استفاده از سامانه پرداخت عوارض خودرو است. استفاده از این سامانه‌ها و پرداخت الکترونیکی عوارض ماشین مزایای زیادی دارد که از مهم‌ترین این مزایا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
  • صرفه جویی در زمان: مهم‌ترین مزیت پرداخت الکترونیکی عوارض، صرفه جویی در زمان است. با استفاده از این روش، دیگر نیازی ندارید وقت زیادی را برای رفتن به ادارات مختلف برای پرداخت عوارض صرف کنید و می‌توانید به صورت آنلاین این فرآیند را انجام دهید.
  • آسایش بیشتر: پرداخت الکترونیکی عوارض، برای رانندگان، به خصوص رانندگانی که به طور مکرر از آزادراه‌ها استفاده می‌کنند، بسیار راحت‌تر و آسوده‌تر است. با استفاده از این روش، دیگر نیازی به حمل پول نقد یا کارت به صورت فیزیکی نیست و رانندگان می‌توانند به راحتی و بدون هیچ گونه دردسری عوارض خود را پرداخت کنند.
  • دسترسی به اطلاعات: بسیاری از سیستم‌های پرداخت الکترونیکی عوارض، امکان دسترسی به اطلاعات مربوط به سفر، مانند تاریخ و زمان عبور از عوارضی، مبلغ عوارض پرداخت شده و مسیر طی شده را به رانندگان ارائه می‌دهند. این اطلاعات می‌تواند برای مدیریت بهتر هزینه‌ها و برنامه ریزی سفرهای آتی مفید باشد.
  • امنیت: سیستم‌های پرداخت الکترونیکی عوارض از امنیت بالایی برخوردار هستند و از اطلاعات رانندگان به طور کامل محافظت می‌کنند. در این سیستم‌ها، از رمزگذاری و سایر پروتکل‌های امنیتی برای جلوگیری از هرگونه سوء استفاده از اطلاعات رانندگان استفاده می‌شود.
در مجموع، پرداخت الکترونیکی عوارض ماشین مزایای زیادی برای رانندگان دارد. استفاده از این روش، به نفع همه است و می‌تواند به رانندگان کمک بسیار زیادی کنند.

نحوه استعلام عوارض خودرو

در صورتی که قصد دارید برای استعلام عوارض خودرو اقدام کنید، برای رسیدن به این هدف روش‌های مختلفی پیش روی شما وجود دارد. اگر بخواهیم شما را با روش‌های استعلام عوارض خودرو آشنا کنیم، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

استفاده از وب سایت یا اپلیکیشن‌های پرداخت عوارض

سامانه ملی عوارض خودرو
امروزه شاهد وب سایت‌ها و اپلیکیشن‌های پرداخت عوارض مثل آیتول هستیم که از طریق آن می‌توانید برای استعلام عوارض خودرو و پرداخت آن اقدام کنید. در این روش، شما باید شماره پلاک خودرو خود را در سایت یا اپلیکیشن وارد کنید. سپس می‌توانید سوابق تردد خود از آزادراه‌ها و بزرگراه‌ها، میزان عوارض مربوط به هر تردد و همچنین مبلغ کل عوارض قابل پرداخت را مشاهده کنید. همچنین می‌توانید از این سامانه‌ها برای سایر انواع استعلام برای خودرو خود همچون استعلام و پرداخت مالیات نقل و انتقال اقدام کنید.

استفاده از کد USSD

یکی دیگر از روش‌های استعلام عوارض خودرو، استفاده از کد USSD است. شما می‌توانید با گوشی خود کد *137*3*3# را شماره گیری کرده و با دنبال کردن دستورالعمل‌های روی صفحه و وارد کردن شماره پلاک خود، برای استعلام عوارض خودرو اقدام کنید.

آیتول سامانه پرداخت الکترونیکی عوارض

در صورتی که به دنبال بهترین روش پرداخت الکترونیکی عوارض ماشین هستید، می‌توانید از طریق آیتول به این هدف برسید. آیتول، به عنوان برترین سامانه پرداخت الکترونیکی عوارض، به شما این امکان را می‌دهد تا بدون معطلی و در کمترین زمان، عوارض ماشین خود را بپردازید.

در آیتول با چند کلیک ساده می‌توانید برای پرداخت عوارض خودرو اقدام کنید. با پرداخت به موقع عوارض از طریق آیتول، از جریمه‌های سنگین دیرکرد خلاص می‌شوید. همچنین در این سایت می‌توانید به خدمات دیگری مثل پرداخت خلافی خودرو ، استعلام بیمه شخص ثالث ، استعلام گواهینامه و... دسترسی پیدا کنید.

مهلت پرداخت عوارض خودرو

مهلت پرداخت عوارض خودرو با توجه به نوع عوارض متفاوت است. مهلت پرداخت سالیانه از ابتدای هر سال تا پایان همان سال است. این یعنی شما یک سال کامل فرصت دارید که عوارض را پرداخت کنید. در صورت عدم پرداخت در موعد مقرر، مشمول جریمه خواهید شد.

از سوی دیگر بدهی بزرگراه‌راهی نیز مهلت پرداخت ۱۵ روزه، از زمان تردد شما در آزادراه را دارند. در ۲۴ ساعت اول پس از عبور از آزادراه، یک پیامک اطلاع رسانی برای شما ارسال می‌شود. در ۴۸ ساعت دوم پس از عبور، مجدداً پیامکی مبنی بر یادآوری پرداخت عوارض برایتان ارسال خواهد شد. پس از 15 روز از زمان تردد، در صورت عدم پرداخت، جریمه به شما تعلق خواهد گرفت.

جریمه دیرکرد عوارض خودرو

در صورتی که عوارض خودرو را به موقع پرداخت نکنید. مشمول جریمه دیرکرد خواهید شد و باید مبلغ بیشتری را پرداخت کنید. مبالغ جریمه عدم پرداخت عوارض برای خودروهای سواری، وانت، کامیونت و مینی بوس ۴۲ هزار تومان، اتوبوس و کامیون دو محور ۵۲ هزار تومان و کامیون سه محور، تریلی و نفتکش ۹۴ هزار تومان است.

چرا باید عوارض خودرو را پرداخت کرد؟

عوارض خودرو

دلایل مختلفی برای پرداخت عوارض خودرو توسط دارندگان وسایل نقلیه وجود دارد. از مهم‌ترین دلایل پرداخت عوارض می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کمک به حفظ و نگهداری معابر: یکی از مهم‌ترین دلایل پرداخت عوارض خودرو، کمک به تامین منابع مالی برای حفظ و نگهداری معابر و جاده‌ها است. ساخت، تعمیر و آسفالت جاده‌ها، احداث پل‌ها و تونل‌ها، نصب علائم و چراغ راهنمایی، رنگ آمیزی خط کشی‌ها، پاکسازی و نظافت جاده‌ها و... همگی نیازمند صرف هزینه هستند و عوارض خودرو به عنوان یکی از منابع درآمدی شهرداری‌ها و سازمان‌های راهداری، به تامین این هزینه‌ها کمک می‌کند.
  • تامین منابع مالی برای پروژه‌های عمرانی: در برخی موارد، عوارض خودرو برای تامین منابع مالی پروژه‌های عمرانی خاص مانند ساخت آزاد راه، مترو یا پل جدید استفاده می‌شود. در این حالت، عوارضی که از رانندگان دریافت می‌شود، صرف هزینه‌های ساخت و نگهداری آن پروژه می‌شود.
  • ایجاد انگیزه برای استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی: در برخی از کشورها، عوارض خودرو به گونه‌ای تعیین می‌شود که استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی را به صرفه تر از رانندگی با خودرو شخصی می‌کند. این امر می‌تواند به کاهش آلودگی هوا و ترافیک نیز کمک نماید.
  • جبران هزینه‌های ناشی از تردد خودرو: تردد خودروها می‌تواند هزینه‌های مختلفی مانند آلودگی هوا، تخریب محیط زیست، ترافیک و... به دنبال داشته باشد که عوارض خودرو تا حدی می‌تواند جبران کننده این هزینه‌ها باشد.