به گفته کارشناس تصادفات پلیس راهور پایتخت، طبق آمار‌ها ۲۸% از تصادفات فوتی شهر تهران به عابران پیاده اختصاص دارد. ۵۸% از تصادفات شهر تهران با عابر پیاده نیز در بزرگراه‌ها، مکانی که عابر اصلا نباید از آن تردد کند رخ می‌دهد. این آمار و ارقام نشان می‌دهد، یکی از اصلی‌ترین مسائلی که هر راننده‌ای باید از آن اطلاع داشته باشد، قوانین تصادف با عابر پیاده است. اما عابر پیاده کیست و چه حقی دارد؟ آگاهی از قوانین تصادف با عابر پیاده چه نفعی برای راننده دارد؟ در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا به پاسخ همه این سوالات برسید.

تعریف عابر پیاده در قانون

عابر پیاده شخصی است که بدون استفاده از هیچ وسیله نقلیه‌ای در حال عبور از هر نوع مسیری (اعم از پیاده‌رو یا ماشین‌رو) است. هنگامی که عابر پیاده در هر نوع مسیری با وسایل نقلیه برخوردی داشته باشد طبیعی است که بیش از راننده آسیب ببیند. در چنین شرایطی بسیاری از افراد گمان می‌کنند که قانون راننده را مقصر و عابر پیاده را زیان دیده خواهد شناخت. اما این گمان درست نیست، زیرا در مواردی ممکن است خود عابر پیاده مقصر باشد. میزان اتهامات با توجه به قوانین تصادف با عابر پیاده، مقررات بیمه شخص ثالث و مطابقت دادن شرایط با آن‌ها مشخص خواهد شد.

تصادف با عابر پیاده و فرار

توقعات قانون راهنمایی و رانندگی از عابر پیاده

همانگونه که قانون از راننده انتظار دارد با سرعت مجاز براند، به چراغ‌ها احترام گذاشته و معاینه فنی و استعلام خلافی خودرو را به موقع انجام دهد، انتظاراتی هم از عابر پیاده خواهد داشت. فراموش نکنید که تمامی قوانین رانندگی در حمایت از عابر پیاده نوشته نشده‌اند. در ادامه به برخی از وظایف عابر پیاده از نگاه قانون می‌پردازیم:

۱.     آگاهی از قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی

رانندگان برای به حداقل رساندن آمار تصادفات و خسارات ناشی از آن، قانون را تمام و کمال مطالعه می‌کنند. بسیاری از مالکان خودرو، برای پیشگیری از حادثه و ضرر‌های آن، در کنار بیمه شخص ثالث اقدام به خرید بیمه بدنه هم می‌کنند. عابرین پیاده نیز باید با انجام اقداماتی شبیه به این، آمار تصادفات و اتفاق‌های ناگوار را پایین بیاورند.

در قدم اول عابرین پیاده باید وظایف و قوانین وضع شده درباره خود را به خوبی مطالعه کرده و از آن‌ها آگاهی کامل داشته باشند. چرا که با دانستن این نکات مهم و رعایت آن‌ها توسط عابر پیاده از بسیاری از تصادفات جلوگیری خواهد شد.

۲.     عبور از مسیر‌های پیاده‌رو

قانون برای جلوگیری از تصادف خودرو با عابر پیاده از ایشان می‌خواهد در مسیر‌های مخصوص و پیاده‌رو حرکت کرده و یکباره در خیابان یا بزرگراه ظاهر نشود. این مسیر‌ها برای عبور امن عابر ایجاد شده و ایشان می‌تواند با خیالی راحت، بدون استرس و نگرانی از خودرو‌ها یا موتور از مسیر خود عبور کند. در صورتی که با وجود چنین مسیر‌هایی باز هم عابر اقدام به عبور از گذر‌های پرخطر کرده باشد، احتمال مقصر شناخته شدن ایشان در جریان تصادف خودرو با عابر پیاده وجود دارد.

در قوانین تصادف با عابر پیاده، به صراحت ذکر شده است که گذر از بزرگراه‌ها، عرض خیابان و آزاد‌راه‌ها و هر مسیری که برای عبور وسایل نقلیه موتوری در نظر گرفته شده برای عابر پیاده ممنوع خواهد بود. در چنین شرایطی عابر پیاده باید از خط کشی‌های ویژه، پل‌های هوایی و زیر گذر‌ها عبور کند.

۳.     ایستادن در مسیر وسایل نقلیه ممنوع!

بسیاری از عابرین پیاده در هنگام گرفتن تاکسی، عادت دارند که در مسیر وسایل نقلیه بایستند. این عابرین در مسیر خودرو‌های سواری قرار گرفته و بخش زیادی از عرض خیابان را جلو آمده‌اند. در حالی که می‌توانند در قسمت کناری خیابان، منتظر اتوبوس یا تاکسی باشند. در چنین شرایطی قانون تصادف با عابر پیاده، شخص عابر را که در مسیر وسایل نقلیه قرار گرفته است مقصر خواهد شناخت.

چه زمانی در تصادفات عابر پیاده مقصر است

مقصر حادثه تصادف با عابر پیاده کیست؟

حوادث و تصادفات گوناگونی در هر دقیقه رخ می‌دهد؛ در هر یک از این حوادث عوامل و شرایط متعددی دخیل هستند که سمت مقصر یا قربانی را تغییر می‌دهند. اما ماده ۲۶ قانون به یک نکته مهم در خصوص مقصر حادثه تصادف با عابر پیاده اشاره می‌کند. طبق این قانون اگر عابر پیاده از محل‌های مخصوصی که برای او پیش‌بینی شده عبور نکرده و راننده‌ای با وی تصادف کند، اگر راننده دارای ۴ شرط باشد عابر پیاده مقصر خواهد بود.

داشتن گواهینامه مجاز، عملکرد صحیح و نداشتن نقص فنی در کارکرد خودرو، سرعت مجاز و تلاش راننده بر داشتن رانندگی ایمن باعث خواهد شد که عابر پیاده مقصر حادثه رانندگی باشد.

انتظارات قانون راهنمایی و رانندگی از رانندگان

قانون راهنمایی و رانندگی به منظور کاهش حوادث و تصادفات از راننده یا مالک خودرو انتظاراتی خواهد داشت. رانندگان خودرو برای پیشگیری از تصادف با عابر پیاده، ملزم به رعایت قوانین زیر هستند:

خرید بیمه اجباری شخص ثالث

تمامی رانندگان بعد از خرید وسلیه نقلیه، ملزم و موظف به خرید بیمه شخص ثالث نیز هستند. داشتن بیمه شخص ثالث برای تمامی دارندگان وسایل نقلیه، اعم از موتوری یا سواری الزامی است. هدف بیمه شخص ثالث، حمایت از اشخاص آسیب دیده (به غیر از راننده مقصر) در حوادث رانندگی است. عواملی چون تخفیف بیمه شخص ثالث، حق بیمه پایه، جریمه بیمه و کاربری وسایل نقلیه برخی از عوامل موثر در قیمت بیمه شخص ثالث هستند.

قوانین راهنمایی و رانندگی عابر پیاده

احترام به چراغ‌های راهنمایی و رانندگی

راننده خودرو وظیفه دارد، در صورت قرمز بودن چراغ راهنمایی و سبز بودن چراغ عابر پیاده در پشت خط توقف کرده تا عابرین با خیالی آسوده از مسیر عبور کنند. ایشان باید در تمام مسیر با سرعت مجاز حرکت کرده و از صحیح بودن عملکرد خودرو اطمینان حاصل کند.

پرداخت به موقع خلافی و جریمه‌های خودرو

بدون شک برای تمامی رانندگان پیش آمده که زمانی مرتکب تخلف رانندگی شده و قانونی را نقض کنند. در چنین شرایطی خودرو جریمه شده و تخلف در پرونده وسیله نقلیه ثبت می‌شود. قانون از راننده انتظار دارد، با استعلام بیمه خودرو با کد ملی یا سایر روش‌ها نسبت به پرداخت به موقع تخلفات اقدام کند.

رانندگی در حال مستی و بیمه شخص ثالث

اگر راننده‌ای در حالت مستی یا عدم هوشیاری با عابر پیاده تصادف کند، حتی در زمانی که عابر مقصر کامل باشد مسئولیتی از وی سلب نخواهد شد. بیمه شخص ثالث نیز درباره تصادف با عابر پیاده در حالت مستی کمی متفاوت عمل خواهد کرد. طبق قانون چنانچه فرد در حالت مستی یا مصرف مواد مخدر، رانندگی کرده و با عابر تصادف کند، بیمه‌گر بعد از پرداخت خسارت فرد زیان دیده باید تمام یا بخشی از خسارت را از فرد مقصر یعنی راننده دریافت کند.

به شما پیشنهاد می‌کنیم، اگر سوالی در مورد هزینه بیمه شخص ثالث و نحوه محاسبه آن دارید از ماشین حساب آنلاین آیتول استفاده کنید. با این ماشین حساب می‌توانید از قیمت دقیق بیمه ثالث در سال ۱۴۰۲ آگاه شوید.

چه زمانی در تصادفات عابر پیاده مقصر است

شما چه نظری درباره قوانین تصادف با عابر پیاده دارید؟

در این مقاله به بررسی قوانین تصادف با عابر پیاده پرداخته‌ایم. با استفاده از این قوانین است که می‌توان با کارشناسی، درصد تقصیر راننده و عابر را از یکدیگر تفکیک کرد. به ما بگویید شما چه نظری درباره این قوانین دارید؟ تا به حال با چنین مشکلاتی درگیر شده‌اید؟ تجربه و سوال خود را با ما در بخش نظرات در میان بگذارید؛ همکاران ما به سرعت پاسخگو و راهنمای شما خواهند بود.