قانون تصادف با خودرو نامتعارف + نحوه محاسبه و پرداخت خسارت افت قیمت خودرو نامتعارف

- خودرو نامتعارف چیست؟
- خودروی غیرمتعارف چه خودرویی است؟
- لیست خودروهای نامتعارف
- حکم دادگاه در تصادف خودرو نامتعارف
- قوانین بیمه تصادف خودروی نامتعارف
- نحوه محاسبه افت قیمت خودرو نامتعارف
- تبصره ۳ ماده ۸ قانون جدید بیمه شخص ثالث برای محاسبه و پرداخت خسارت خودروهای نامتعارف
- نحوه پرداخت خسارت خودروی متعارف در بیمه چگونه است؟
- استعلام و تمدید بیمه شخص ثالث انواع خودروها در سامانه آیتول
از این پس نگران تصادف با خودروهای لوکس و گرانقیمت و پرداخت خسارت آنها نباشید! ترس و نگرانی تصادف با خودروهای لوکس میلیاردی از سالهای گذشته همواره همراه رانندگان اکثر خودروهای سواری بوده است. اما خوشبختانه در قانون جدید بیمه شخص ثالث با تصویب قانون خودروی متعارف برای پرداخت خسارت مالی خودروهای گران قیمت، قوانین و شرایط خاصی در نظر گرفته شده است. در ادامه این مقاله، قوانین خودروی متعارف در بیمه و نحوه محاسبه خسارت خودروهای لوکس در بیمه ثالث را به صورت کامل برای شما شرح خواهیم داد و بررسی می کنیم که آیا در صورت افت قیمت خودرو نامتعارف بیمه خسارت را پرداخت می کند.
خودرو نامتعارف چیست؟
پیش از بررسی افت قیمت خودرو نامتعارف نیاز است تا شما را با مفهوم خودرو نامتعارف آشنا کنیم. خودرو نامتعارف یا لوکس به خودروهایی اطلاق میشود که قیمت آنها از ۵۰ درصد دیه کامل در ماههای حرام بیشتر باشد. بر اساس قانون جدید ماده ۸ خودروی نامتعارف بیمه شخص ثالث، این دسته از ماشینها بهعنوان خودروهای لوکس شناخته میشوند. همانطور که میدانید هر ساله نرخ دیه توسط قوه قضاییه مشخص میشود. پس از تعیین نرخ دیه در سال جدید، بیمه مرکزی بر اساس آن تعهدات مالی و جانی بیمه شخص ثالث را در سال جدید مشخص میکند. طبق این قانون، خودروهایی که در سال ۱۴۰۳ قیمت آنها بیش از ۸۰۰ میلیون تومان باشد، از خودروهای نامتعارف یا لوکس محسوب میشوند. ارزش واقعی هر خودرو هنگام وقوع حادثه توسط کارشناس بیمه یا کارشناس رسمی دادگستری مشخص میشود.
در مقابل، خودرو متعارف خودرویی است که ارزش معاملاتی آن در زمان وقوع حادثه برابر یا کمتر از ۵۰ درصد دیه کامل در ماههای حرام باشد. برای تعیین ارزش معاملاتی خودرو نیز باید به ارزیاب خسارت بیمه یا کارشناس رسمی دادگستری مراجعه کرد. بهطور مثال، در سال ۱۴۰۳، خودرو متعارف به خودرویی گفته میشود که ارزش آن ۸۰۰ میلیون تومان یا کمتر باشد. این تمایز میان خودروهای متعارف و نامتعارف اهمیت زیادی دارد؛ زیرا در تصادفات با خودروهای لوکس، قانون بیمه شخص ثالث شرایط خاصی را برای جبران خسارت تعیین میکند.
خودروی غیرمتعارف چه خودرویی است؟
هر خودرویی که ارزش آن بیش از ۵۰ درصد تعهدات بیمه در قبال خسارت جانی باشد به عنوان خودروی نامتعارف (خودرو لوکس) به شمار میرود. بنابراین بر اساس قانون سال ۱۴۰۳، هر خودرویی که ارزش آن بیش از ۸۰۰ میلیون تومان باشد، در دسته خودروهای نامتعارف یا خودروهای لوکس قرار میگیرد. همانطور که میدانید داشتن بیمه شخص ثالث برای کلیه وسایل نقلیه اجباری است. با داشتن این بیمه هنگام بروز تصادف دیگر نگران پرداخت خسارت به شخص سوم حادثه نخواهید بود. همچنین در صورت داشتن بیمه بدنه میتوانید باقی مبلغ خسارت را از بیمهنامه بدنه خود دریافت کند.
لیست خودروهای نامتعارف
اگر بخواهیم شما را با لیست خودروهای نامتعارف آشنا کنیم، میتوانیم موارد زیر را نام ببریم:
- وانت زامیاد آپشنال دوگانه
- برلیانس کراس
- چری تیگو IE5
- پژو ۲۰۶ تیپ ۵
- ام وی ام X22 دندهای EX
- کیا سراتو ۲۰۰۰
- رانا پلاس
- دنا پلاس توربو اتومات
- پیکاپ فوتون دیزلی
- برلیانس H230 دندهای
- ام وی ام ۳۱۵ هاچ بک +
- سیتروئن C3
- دنا تیپ ۱
- رنو تندر پلاس اتوماتیک
- هیوندای اکسنت
- وانت زامیاد دیزل
- ام وی ام X22 اتومات
- هیوندای i20
- پژو ۲۰۷ دندهای
- رنو ساندرو اتوماتیک
- چری آریزو ۶ توربو
- دنا پلاس تیپ ۱
- چانگان CS35
- مزدا ۳
- رنو تندر E2
- جک S3 اتومات
- پژو ۲۰۰۸
- پژو ۲۰۷ پانوراما
- ام وی ام X22 اتومات EX
- سوزوکی ویتارا
- پژو پارس اتوماتیک
- چری آریزو ۵ دندهای
- چری تیگو IEV
- آریو اتوماتیک
- وانت کاپرا ۲
- هیوندای النترا
- رنو پارس تندر
- رنو ساندرو استپ وی اتوماتیک
- هیوندای توسان
- برلیانس H230 اتومات
- هایما S5 توربو
- هیوندای سانتافه
- پژو ۲۰۷ SD اتوماتیک ۳۷۰
- پیکاپ دوکابین ریچ
- هیوندای آزرا ۲۰۱۹
- دانگ فنگ H30
- چری آریزو ۵ توربو
- فیدلیتی
- پژو ۲۰۷ اتوماتیک
- جک S5 اتومات
- ام وی ام X22 دندهای
- جک ۴ اتومات
- هایما S7 توربو
- پیکاپ فوتون بنزینی
آیا بیمه تمام خسارت خودروی غیرمتعارف را در زمان تصادف پرداخت میکند؟
بهتر است بدانید که در حال حاضر بیمه شخص ثالث هنگام بروز حادثه با خودروهای غیرمتعارف، پرداخت کلیه خسارات وارد شده به خودروی لوکس را به عهده نمیگیرد. لازم به ذکر است، خسارتی که به خودرو وارد می شود تنها محدود به بخشی از خودرو که آسیب دیده نمی شود و شامل خسارت افت قیمت آن هم می شود که موضوع اصلی ما در این مقاله است و در ادامه به توضیح نحوه پرداخت خسارت خودروهای غیر متعارف و خودروی متعارف از سمت بیمه شخص ثالث و قوانین آن بیشتر خواهیم پرداخت. با دریافت استعلام بیمه شخص ثالث ایران یا بیمه شخص ثالث مورد نظرتان از سایت آیتول میتوانید در هر لحظه و در کمترین زمان از مدت اعتبار بیمه و تخفیفات آن به صورت کامل مطلع شوید.
حکم دادگاه در تصادف خودرو نامتعارف
درباره حکم دادگاه در تصادف خودرو نامتعارف باید بگوییم که وقتی تصادفی با خودرو نامتعارف یا لوکس رخ میدهد، موضوع جبران خسارت به دلیل قیمت بالای این خودروها پیچیدهتر از خودروهای متعارف است. در این شرایط، قانون و مقررات بیمه شخص ثالث، تعیینکننده نحوه پرداخت خسارت است؛ اما در برخی موارد، مالک خودرو لوکس ممکن است با میزان خسارتی که از طرف بیمه پرداخت میشود، موافق نباشد و آن را ناعادلانه بداند. در چنین مواقعی، او میتواند به نظر کارشناس بیمه اعتراض کند و پرونده را به دادگاه ارجاع دهد تا میزان خسارت دوباره بررسی شود.
شاید از خود بپرسید که در صورت تصادف با خودروی لوکس قانون چه میگوید؟ بر اساس قوانین فعلی، خسارت پرداختی در تصادفات با خودروهای نامتعارف بر اساس ارزش معاملاتی خودروهای متعارف محاسبه میشود. به عبارت دیگر، اگر قیمت خودرو آسیبدیده بیشتر از سقف قیمت خودروهای متعارف باشد، بیمه تنها بخشی از خسارت را پوشش میدهد که معادل سقف خودروهای متعارف است. به همین دلیل، مالکان خودروهای لوکس ممکن است احساس کنند که خسارت وارده به آنها بهطور کامل جبران نشده است.
اگر صاحب خودرو لوکس معتقد باشد که میزان خسارت تعیینشده توسط کارشناس بیمه کافی نیست، میتواند شکایت خود را به دادگاه ارائه دهد. در این مرحله، دادگاه با بررسی دقیق مدارک و ارزیابیهای کارشناسان رسمی، میزان خسارت را مجددا محاسبه میکند. البته، استفاده از فرمولهای قانونی برای تعیین خسارت، مرجع اصلی محاسبات بیمه است و معمولا اعتراضات در این باره تغییری در میزان خسارت ایجاد نمیکند؛ اما دادگاه ممکن است جنبههای دیگر خسارت مانند افت قیمت خودرو را مدنظر قرار دهد.
افت قیمت خودرو یکی از مواردی است که میتواند بهعنوان بخشی از خسارت در دادگاه مطرح شود. این احتمال وجود دارد که ارزش خودرو لوکس آسیبدیده در تصادف، حتی پس از تعمیر نیز کاسته شود. این کاهش ارزش که به آن افت قیمت خودرو گفته میشود، از سوی برخی دادگاهها به رسمیت شناخته شده و در صورت اثبات ممکن است مالک خودرو بتواند مبلغی بیشتر تحت عنوان خسارت افت قیمت را دریافت کند.
قوانین بیمه تصادف خودروی نامتعارف
طبق قانون جدید بیمه شخص ثالث، خودرویی با قیمت بیش از ۵۰ درصد دیه کامل مرد مسلمان در ماه حرام، نامتعارف تلقی میشود. این تغییر از سال ۱۳۹۵ به منظور جلوگیری از پرداخت نامحدود خسارت به خودروهای لوکس اعمال شد. در تصادفات، اگر خودرو نامتعارف آسیب ببیند، خسارت تنها به اندازه درصد آسیب و بر اساس قیمت خودرو متعارف محاسبه میشود. این قانون، پرداخت خسارت کامل به خودروهای گرانقیمت را محدود میکند و هزینه اضافی را بر عهده مالک یا بیمه بدنه خودرو میگذارد. از سوی دیگر، افت قیمت ماشین خارجی در تصادف نیز برای خودروهای نامتعارف دارای اهمیت ویژهای است و این انتظار از سوی مالکان خودروهای لوکس وجود دارد که این خسارت توسط بیمه شخص ثالث یا بیمه بدنه جبران شود.
نحوه محاسبه افت قیمت خودرو نامتعارف
نحوه محاسبه خسارت خودروی نامتعارف با خسارت خودروی متعارف تفاوت بسیاری دارد. در ارتباط با نحوه محاسبه افت قیمت خودرو نامتعارف باید بگوییم که برای تعیین خسارت واردشده به خودروهای نامتعارف از فرمول خاصی استفاده میشود که مبنای محاسبه خسارت و میزان تعهد بیمهگر یا مقصر حادثه را مشخص میکند. این روش بهطور مستقیم تاثیر قیمت خودرو متعارف و نامتعارف را در محاسبه خسارت نشان میدهد. فرمول محاسبه خسارت خودروهای نامتعارف به شرح زیر است:
میزان تعهد مقصر حادثه= خسارت مالی وارده×(قیمت روز گرانترین خودرو متعارف/ قیمت خودرو نامتعارف زیاندیده)
این فرمول روش استاندارد برای تعیین میزان خسارت خودروهای نامتعارف است و بر اساس اصل برابری در پرداخت خسارت، سقفی برای تعهدات بیمه و مقصر حادثه تعیین میکند. با این حال، صاحبان خودروهای گرانقیمت باید برای جبران افت قیمت خودرو و خسارات اضافی از بیمه بدنه کمک بگیرند. همچنین، در صورت اعتراض به رای دادگاه تجدیدنظر در مورد خسارت وارد شده به ماشین نامتعارف، مالک خودرو میتواند شکایت خود را ثبت کند تا پرونده دوباره بررسی شود.
البته با توجه به اعتراض و شکایتهای تعداد زیادی از رانندگان به دیوان عدالت اداری، اصلاحاتی در مورد این قانون نیز صورت گرفته است که در ادامه با آن آشنا خواهید شد. برای اطلاع از استعلام بیمه شخص ثالث پارسیان و تمدید بیمه شخص ثالث همین حالا میتوانید به سامانه آیتول مراجعه کنید.
تبصره ۳ ماده ۸ قانون جدید بیمه شخص ثالث برای محاسبه و پرداخت خسارت خودروهای نامتعارف
همانطور که گفته شد قانون خسارت خودروی نامتعارف اعتراضهای بسیاری را به همراه داشت. طبق تبصره ۳ ماده ۸ در قانون جدید بیمه شخص ثالث، برای محاسبه و پرداخت خسارت خودرو نامتعارف در صورت داشتن بیمه شخص ثالث راننده مقصر، شرکت بیمه برای پرداخت خسارت مالی خودروهای گران قیمت بالاترین میزان خسارت وارد به گرانترین خودروی متعارف را در نظر میگیرد. درصورتیکه قطعات انواع گرانترین خودروهای متعارف اختلاف قیمت داشتند، گرانترین قیمت آنها در نظر گرفته خواهد شد. برای اطلاع از شرایط استفاده از کوپن بیمه شخص ثالث میتوانید به وبلاگ آیتول سر بزنید.
نحوه پرداخت خسارت خودروی متعارف در بیمه چگونه است؟
طبق قوانین بیمه، خسارت خودروهای متعارف به صورت کامل از سمت شرکت بیمه پرداخت میشود. تفاوتی ندارد بیمه شخص ثالث شما متعلق به بیمه شخص ثالث پاسارگاد باشد یا کوثر و یا هر بیمه دیگر؛ در تصادف دو خودروی متعارف با یکدیگر، تمام خسارت توسط بیمه شخص ثالث راننده مقصر پرداخت میشود. به این نکته توجه داشته باشید که در صورتی بیمه کلیه خسارات وارد شده به خودروی متعارف را پرداخت میکند که میزان خسارت وارده از حداقل سقف تعهد مالی بیمهنامه ثالث کمتر باشد.
استعلام و تمدید بیمه شخص ثالث انواع خودروها در سامانه آیتول
در این مقاله به صورت کامل شما را با خودروی متعارف در بیمه و آشنایی با قوانین محاسبه خسارت خودروهای لوکس و غیر متعارف آشنا کردیم. همانطور که مطالعه کردید، پرداخت خسارت خودروهای لوکس در بیمه ثالث شرایط متفاوتی دارد ولی بدون داشتن بیمه شخص ثالث هیچ بیمهای خسارتهای وارد شده در تصادف را تقبل نخواهد کرد.
برای استعلام بیمه شخص ثالث یا تمدید بیمه خود در کمترین زمان میتوانید وارد سامانه آیتول شوید و تنها با چند کلیک بیمه شخص ثالث خود را تمدید کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر و یافتن پاسخ سوالات خود پیرامون دریافت و تمدید بیمه شخص ثالث با شماره ۰۲۱۸۹۵۱۸۰۱۰ تماس بگیرید. کارشناسان ما آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان هستند.
دیدگاهتان را بنویسید