در خیلی از کشورها دوچرخه به عنوان یک وسیله نقلیه حساب می‌شود. در برخی پارک‌ها نیز برای علاقه‌مندان به دوچرخه سواری مسیرهای دوچرخه سواری موجود است و بهتر است تا از مسیرهای مخصوص دوچرخه استفاده کنید، به این خاطر که احتمال تصادف در خیابان وجود دارد. این تصادفات ممکن است با هر وسیله نقلیه و حتی عابرین پیاده صورت بگیرد. اما خیلی از افراد هستند که از دوچرخه برای رفت و آمدهای روزانه خود استفاده می‌کنند و مجبور به رفت و آمد در کوچه و خیابان هستند. متاسفانه در ایران هم مسیرهای دوچرخه سواری در سطح شهر خیلی کم است. به این علت قوانینی برای تصادف با دوچرخه سوار درنظر گرفته شده که در این مقاله به آن می‌پردازیم.

قوانین تصادف با دوچرخه سوار

آیا دوچرخه وسیله نقلیه است؟

طبق قوانین راهنمایی و رانندگی، دوچرخه وسیله نقلیه غیر موتوری به حساب می‌آید. پس به همین علت باید مسیرهای مخصوص خود را در سطح شهر داشته باشد، که البته در ایران این مسیرها بسیار کم هستند. از طرف دیگر به این خاطر که دوچرخه وسیله نقلیه محسوب می‌شود، باید قوانین راهنمایی رانندگی هم رعایت کند. یکی از مواردی که شاید خیلی ار دوچرخه سواران با آن روبرو شوند، این است  که رانندگان وسایل نقلیه دیگر به این نکته توجه نمی‌کنند که دوچرخه هم وسیله نقلیه است و متاسفانه به درستی حریم آنها رعایت نمی‌شود.

قانون تصادف ماشین با دوچرخه سوار چیست؟

تصادف دوچرخه با خودروی دیگر هم مثل تصادفات وسایل نقلیه دیگر می‌ماند و طبق قوانین راهنمایی و رانندگی، مقصر حادثه مسئول جبران خسارت است. در تصادف با دوچرخه سوار بهتر است با پلیس تماس گرفته و منتظر کشیدن کروکی بمانید تا مقصر تشخیص داده شود. این نکته را نیز باید بدانید که اگر دوچرخه مقصر باشد، باید خودش خسارت‌ها را بپردازد، به این علت که هیچکدام از شرکت‌های بیمه در کشور برای دوچرخه بیمه ثالث ارائه نمی‌دهند، اما اگر خودرو یا موتور مقصر باشند، بیمه خسارت را می‌دهد. قیمت بیمه شخص ثالث ۱۴۰۲ نیز در شرکت‌های مختلف و با توجه به وسیله نقلیه متفاوت خواهد بود.

قانون تصادف ماشین با دوچرخه سوار

مقصر در تصادف موتور با دوچرخه چطور مشخص میشود؟

موتور و دوچرخه از آنجایی که از مسیرهای مشترک عبور می‌کنند، امکان تصادف آنها با هم بیشتر است. در چنین تصادفی نیز در صورت مشخص شدن موتور به عنوان مقصر، دوچرخه سوار می‌تواند درخواست جبران خسارت کند. موتورسوار نیز می‌تواند خسارت خود را از بیمه دریافت کرده و در صورت خسارت موتور، با خرید بیمه بدنه خسارت‌های وارده به موتور نیز جبران خواهد شد.

 قانون تصادف دوچرخه با عابر پیاده چیست؟

در مواردی ممکن است دوچرخه سواران با عابرین پیاده که در حال گذر هستند یا در گوشه خیابان ایستاده یا در پیاده‌رو هستند، برخورد کنند. در تصادف با دوچرخه سوار در چنین حالتی امکان دارد تا به راکب دوچرخه، بدنه آن یا عابر پیاده آسیب وارد شود. در این وضعیت پس از اینکه مقصر اصلی تصادف و میزان خسارت مشخص شد، مقصر باید خسارت را جبران کند.

اگر در تصادف با دوچرخه گواهینامه نداشته باشیم، تکلیف چیست؟

همانطور که قبلتر اشاره کردیم، درصورت تصادف هر وسیله نقلیه‌ای با دوچرخه، بعد از تشخیص مقصر بیمه خسارت را پرداخت خواهد کرد، اما اگر بدون تمدید گواهینامه تصادفی صورت بگیرد، طبق ماده ۷۲۳ و قانون مجازات اسلامی‌، مرتکب جرم شده‌اید. شرح این ماده به این صورت است:

” هر فرد بدون گواهینامه رسمی ‌به رانندگی یا تصدی وسایل موتوری که مستلزم داشتن گواهینامه مخصوص است اقدام کند و همچنین هر فرد که به موجب حکم دادگاه از رانندگی وسایل نقلیه موتوری ممنوع باشد، رانندگی کند، برای بار اول به حبس تعزیری تا دو ماه یا جزای نقدی تا یک میلیون ریال یا هر دو مجازات و در صورت ارتکاب مجدد به دو ماه تا شش ماه حبس محکوم خواهد شد.”

همچنین طبق قانون سال ۱۴۰۲، درصورت داشتن گواهینامه تاریخ گذشته، برای هر سال ۳۰ هزار تومان و درصورت دیرکرد و عدم تمدید جریمه ۲۵ هزار تومان درنظر گرفته شده است. برای اینکه درمورد شرایط و مدارک تمدید گواهینامه بیشتر بدانید به مقاله آیتول در همین رابطه سر بزنید.

اگر در تصادف با دوچرخه گواهینامه نداشتیم، تکلیف چیست؟

نحوه استعلام و پیگیری گواهینامه از طریق آیتول

شما می‌توانید برای استعلام و پیگیری گواهینامه خود به راحتی از طریق آیتول اقدام کنید. تنها کافیست با وارد کردن کدملی و شماره موبایل صاحب کارت، وضعیت صدور گواهینامه این کار را انجام دهید. آخرین اطلاعاتی که در سامانه آیتول مشاهده می‌کنید، بر اساس آخرین به‌روزرسانی‌های پلیس است. خرید انواع بیمه اعم از بیمه خودرو و همچنین بیمه موتورسیکلت را نیز می‌توانید از وبسایت و اپلیکیشن آیتول انجام دهید.

برای جبران خسارت‌های تصادفات دوچرخه سواری چه کنیم؟

اگر دوچرخه وسیله نقلیه شماست و از آن برای رفت و آمدهای خود استفاده می‌کنید، این را در نظر داشته باشید که ممکن است به هر دلیلی حادثه‌ای برایتان رخ دهد و از آنجایی که بیمه شخص ثالث برای دوچرخه وجود ندارد، بهترین راه برای جبران خسارت دوچرخه، بیمه حوادث انفرادی است. این بیمه بیمه، خسارت‌ها و آسیب‌های وارد به افراد را در حین کار پوشش می‌دهد. پوشش‌های این بیمه شامل: فوت، نقص عضو و از کارافتادگی است. همچنین اگر دوچرخه سواری را به عنوان ورزش حرفه‌ای دنبال می‌کنید، می‌توانید از طریق سامانه کمیته خدمات درمانی فدراسیون ورزشی بیمه دوچرخه سواری تهیه کنید.