نرخ بیمه شخص ثالث کامیون و کامیونت
- بیمه شخص ثالث کامیون چیست؟
- پوششهای بیمه شخص ثالث کامیون
- انواع کامیون برای بیمه
- انواع کامیون از نظر کاربری
- انواع کامیون از نظر وزن و محور
- قانون عدم صدور کارت سوخت خودروهای گازوئیلی بدون بیمه
- نحوه محاسبه بیمه شخص ثالث کامیون
- مدت اعتبار بیمه شخص ثالث کامیون
- تخفیفهای شرکت بیمه برای بیمه شخص ثالث کامیون
- جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث کامیون ۱۴۰۳
- بخشودگی جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث ماشین سنگین
- قیمت بیمه شخص ثالث انواع کامیون
- بیمه شخص ثالث کامیون را از کجا بخریم؟
نداشتن بیمه شخص ثالث کامیون موجب جریمههای سنگین از سوی پلیس راهنمایی و رانندگی خواهد شد. ازاینرو، خرید بیمه شخص ثالث برای همه خودروها از جمله خودروهای باری، کامیون و کامیونتها واجب است و هر سال بیمه مرکزی هزینه بیمه شخص ثالث موتورسیکلت و خودرو با کاربریهای مختلف را اعلام میکند.
آمار بالای تصادفات جادهای در کشور ما نشاندهنده اهمیت توجه به ایمنی و پیشگیری از حوادث است. بر اساس آمار، در دهه گذشته بیش از ۵۰۰ هزار نفر از هموطنان ما جان خود را در این حوادث از دست دادهاند و بسیاری دیگر دچار آسیبهای جدی شدهاند. به همین دلیل، داشتن بیمه خودرو مثل بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه برای تمامی وسایل نقلیه، از جمله خودروهای سبک و سنگین، ضرورتی انکارناپذیر بهشمار میآید.
در میان این وسایل نقلیه، کامیونها سهم قابل توجهی در تصادفات دارند. بنابراین، تهیه بیمه خودرو (بهویژه بیمه شخص ثالث کامیون) برای رانندگان کامیون اهمیتی دوچندان پیدا میکند. بیمه شخص ثالث کامیون نه تنها خسارتهای مالی واردشده به سایر افراد در حادثه را پوشش میدهد، بلکه راننده و مالک کامیون را در برابر پیامدهای مالی سنگین حفظ میکند.
در صورتیکه قصد خرید بیمه شخص ثالث کامیون را دارید، با ما در این مطلب همراه باشید تا شما را با این نوع بیمه آشنا کنیم.
بیمه شخص ثالث کامیون چیست؟
بیمه شخص ثالث کامیون یکی از انواع بیمههای اجباری برای خودروهای سنگین است که با هدف جبران خسارات مالی و جانی ناشی از حوادث رانندگی طراحی شده است. این بیمهنامه علاوه بر حمایت از اشخاص ثالث (افراد آسیبدیده در حادثهای که راننده کامیون مقصر آن است)، بهطور غیرمستقیم از راننده و مالک کامیون نیز در برابر پرداخت خسارتهای سنگین مالی حمایت میکند.
پوششهای بیمه شخص ثالث کامیون
بیمه شخص ثالث ماشین سنگین و کامیون یکی از مهمترین انواع بیمه برای خودروهای سنگین است که در برابر خسارات مالی و جانی ناشی از تصادفات، حمایت مالی ارائه میدهد. این بیمه، شامل پوششهای زیر است:
- جبران خسارتهای مالی اشخاص ثالث: در صورت وقوع سوانح رانندگی، بیمه شخص ثالث خسارتهای مالی واردشده به افراد دیگر را مطابق با سقف تعهدات بیمهنامه جبران میکند. این پوشش میتواند شامل آسیب به خودرو، اموال یا سایر داراییهای اشخاص ثالث باشد.
- جبران خسارتهای جانی اشخاص ثالث: این بخش از بیمه، خسارات جانی ناشی از تصادفات را پوشش میدهد. از جمله این خسارتها میتوان به پرداخت هزینههای مربوط به نقص عضو، آسیبهای بدنی و فوت اشخاص ثالث اشاره کرد. میزان تعهدات در این بخش بر اساس نرخ دیه مصوب در همان سال محاسبه و پرداخت میشود.
با توجه به حجم و وزن بالای کامیونها، احتمال بروز خسارات سنگین در تصادفات وجود دارد؛ از اینرو، داشتن بیمه ماشین سنگین برای این نوع وسایل نقلیه ضروری است تا رانندگان و مالکان از پیامدهای مالی سنگین در امان باشند.
انواع کامیون برای بیمه
کامیونها بهعنوان یکی از پرکاربردترین خودروهای سنگین، نقش مهمی در حمل و نقل بارهای مختلف ایفا میکنند. این وسایل نقلیه را میتوان بر اساس «کاربری» و «وزن و محور» دستهبندی کرد. اگر بخواهیم شما را با دستهبندی انواع کامیون برای بیمه آشنا کنیم، میتوانیم موارد زیر را نام ببریم:
انواع کامیون از نظر کاربری
انواع کامیونها از نظر کاربری به شرح زیر هستند:
- کامیون یخچالدار: این کامیون دارای سقف و تجهیزات سردکننده در قسمت بار است و برای حمل مواد فاسدشدنی مانند مواد غذایی و دارو استفاده میشود.
- کامیون اتاقدار: کامیونی با دیوارههای مقاوم و اتاقی با حداکثر ارتفاع ۱٫۵ متر که برای حمل بارهایی مناسب است که نیاز به حفاظت دارند.
- کامیون کفی: قسمت بار این کامیون دیواره ندارد و برای حمل خودروهای سنگین، دستگاههای راهسازی و بارهای سنگین دیگر بهکار میرود.
- کامیون تانکر: این کامیون دارای مخزن مخصوص برای حمل مایعاتی مانند سوخت، آب یا روغن است.
- کامیون سقفدار: به محفظه سرپوشیده در قسمت بار مجهز است و برای حمل بارهایی کاربرد دارد که باید از عوامل محیطی مانند باران یا آفتاب محافظت شوند.
- کامیون لبهدار: با دیوارههای کمارتفاع در حدود ۸۰ سانتیمتر و کف مقاوم، برای حمل بارهایی مانند سنگ یا خاک مناسب است.
- کامیون کمپرسی: کامیونی اتاقدار که قابلیت تخلیه بار بهصورت مکانیزه را دارد و در پروژههای عمرانی بهکار میرود.
- کامیون مخلوطکن: این کامیون مجهز به مخزن گردان و دستگاه مخلوطکن جهت حمل و آمادهسازی بتن برای ساختوساز است.
- کامیون بونکر: این کامیون با مخزن بسته برای حمل مواد جامد شکلپذیر مانند سیمان و گچ طراحی شده است.
انواع کامیون از نظر وزن و محور
انواع کامیون از نظر وزن و محور نیز به دستههای زیر طبقهبندی میشوند:
- تریلی: کامیونهای بزرگ ۱۸ چرخی که برای حمل بارهای سنگین با وزن و طول زیاد استفاده میشوند.
- تک: کامیونی با ۲ محور و ۶ چرخ که ظرفیت حمل بار بین ۱۰ تا ۱۲ تن را دارد.
- خاور یا کامیونت: کامیون کوچکی که کمی بزرگتر از وانت است و با ۲ محور و ۶ چرخ، برای حمل بارهای سبکتر بهکار میرود.
- جفت: کامیونی با ۳ محور و ۸ تا ۱۰ چرخ که نسبت به کامیون تک، ظرفیت حمل بار بیشتری را دارد.
قانون عدم صدور کارت سوخت خودروهای گازوئیلی بدون بیمه
بر اساس اظهارات معاون صنایع و انرژی ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور که در تاریخ ۹ مهر ۱۴۰۲ منتشر شد، بیمه شخص ثالث خودروهای گازوئیلسوز بهطور مستمر تحت نظارت قرار دارد و تخصیص سهمیه سوخت به این خودروها به دارا بودن بیمه نامه شخص ثالث وابسته است.
طبق ماده ۴۸ قانون بیمه شخص ثالث، ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت موظف است که از صدور کارت سوخت و تخصیص سهمیه سوخت به وسایل نقلیه گازوئیلسوز فاقد بیمه نامه شخص ثالث جلوگیری کند. این قانون در راستای ارتقاء ایمنی و نظارت بر حمل و نقل جادهای و کاهش خطرات ناشی از تصادفات رانندگی وضع شده است.
این اقدام جهت افزایش رعایت اصول ایمنی در جادهها و کاهش هزینههای ناشی از تصادفات است و از رانندگان و مالکان خودروهای گازوئیلسوز میخواهد تا بیمه شخص ثالث خود را بهطور مرتب تمدید کنند و فعال نگه دارند تا علاوه بر پوشش بیمهای، از خدمات سوخترسانی بهرهمند شوند.
نحوه محاسبه بیمه شخص ثالث کامیون
محاسبه بیمه شخص ثالث کامیون به عوامل مختلفی بستگی دارد که مهمترین آنها نرخ دیه است. نرخ دیه که هر ساله توسط قوه قضاییه اعلام میشود، تاثیر مستقیمی بر حق بیمه شخص ثالث کامیونها دارد. البته علاوه بر نرخ دیه، عوامل دیگری نیز بر تعیین نرخ بیمه تاثیرگذار هستند. اگر بخواهیم شما را با عوامل موثر بر هزینه بیمه شخص ثالث کامیون آشنا کنیم، میتوانیم موارد زیر را نام ببریم:
-
نرخ دیه
دیه انسان کامل مهمترین عامل در تعیین نرخ بیمه شخص ثالث است. مبلغ دیه در ابتدای هر سال پس از اعلام از سوی قوه قضاییه، به بیمه مرکزی ابلاغ میشود. سپس بیمه مرکزی با توجه به این مبلغ، حداکثر و حداقل حق بیمه پایه را به شرکتهای بیمهگر اعلام میکند. برای مثال، مبلغ دیه انسان کامل در سال ۱۴۰۳ برای ماههای حرام ۱میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان و برای سایر ماهها ۱میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان تعیین شده است.
-
مشخصات کامیون
مشخصات خودرو تاثیر زیادی در تعیین حق بیمه دارد. این مشخصات شامل موارد زیر هستند:
- نوع خودرو: نوع کامیون (بارکش، تانکر، یخچالدار و غیره) بر حق بیمه تاثیرگذار است.
- مدل خودرو: کامیونهای جدیدتر معمولا نرخ بیمه کمتری دارند؛ زیرا ریسک کمتری برای شرکت بیمه ایجاد میکنند.
- سال ساخت: کامیونهای قدیمیتر نسبت به مدلهای جدیدتر ریسک بیشتری دارند و هزینه بیمه برای آنها بالاتر است.
- ظرفیت بار: کامیونهای با ظرفیت بار بیشتر معمولا حق بیمه بالاتری دارند؛ زیرا خطرات بیشتری در تصادفات ایجاد میکنند.
برای آگاهی بیشتر از هزینه نهایی بیمه شخص ثالث، میتوانید وارد سامانه آیتول شوید. در این سامانه با وارد کردن پلاک خودرو و سایر مشخصات درخواستی، لیستی از شرکتهای بیمه نمایشداده میشود. علاوهبر استعلام قیمت بیمه، میتوانید خدماتی مانند، پرداخت عوارض آزادراهی، پیگیری کارت سوخت المثنی و پرداخت مالیات نقلوانتقال خودرو را انجام دهید.
-
مدت اعتبار بیمه نامه
بیمه شخص ثالث برای کامیونها میتواند بهصورت کوتاهمدت یا بلندمدت صادر شود. حق بیمه کامیونها برای بیمهنامههای کوتاهمدت معمولا بیشتر از بیمهنامههای بلندمدت است. به همین دلیل، برای کاهش هزینهها و جلوگیری از اعمال جریمه دیرکرد توصیه میشود که بیمهنامههای بلندمدت خریداری شوند.
-
میزان جریمه دیرکرد
طبق قانون، خرید و تمدید بهموقع بیمه شخص ثالث الزامی است و در صورت تاخیر در خرید یا تمدید بیمه، رانندگان مشمول جریمه دیرکرد خواهند شد. جریمه دیرکرد به ازاء هر روز تاخیر محاسبه میشود و بسته به نوع کامیون متغیر است.
-
تخفیفهای بیمهای
شرکتهای بیمهگر معمولا تخفیفهایی را به بیمهگذاران خود ارائه میدهند. این تخفیفها میتوانند شامل تخفیفهای مربوط به سابقه عدم خسارت، تخفیفهای فصلی و تخفیفهای مربوط به پرداخت نقدی باشند. با اعمال این تخفیفها، هزینه نهایی بیمه شخص ثالث کاهش مییابد.
برخی از افراد با فروش خودرو خود بهصورت وکالتی، انتقال پلاک خودرو را به تاخیر میاندازند. هر خلافی که مالک جدید خودرو با پلاک ثبتشده به نام شما انجام دهد، به پای شما نوشته خواهد شد. این مورد، شامل تصادفات عمد و غیرعمد نیز میشود. ازاینرو، باید با استعلام پلاک فعال، از صحت پلاکهای ثبتی خود اطمینان حاصل کنید.
-
اعلام حق بیمه پایه از سوی بیمه مرکزی
بیمه مرکزی در ابتدای هر سال با توجه به مبلغ دیه مصوب، حداقل و حداکثر نرخ بیمه شخص ثالث کامیون را اعلام میکند که این اعلام بیمه مرکزی، مرجع رسمی تمامی شرکتهای بیمهگر برای تعیین قیمت بیمه شخص ثالث بهحساب میآیند.
-
نوع کاربری کامیون یا کامیونت
نوع کاربری کامیون یا نوع باری که حمل میکند یکی دیگر از عوامل موثر بر تعیین نرخ بیمه شخص ثالث کامیون و ماشینهای سنگین است. شرکتهای بیمه با توجه به میزان ریسکی که نوع کاربری کامیون برای آنها ایجاد میکند، نرخ بیمه شخص ثالث را افزایش یا کاهش میدهند.
برای مثال، کامیونهایی که بار آنها مواد منفجره است، موظف به پرداخت ۵۰% حق بیمه اضافهتر هستند. خودروهای حمل سوخت نیز ۲۵% حق بیمه اضافه میپردازند. ماشینآلات نیز شامل این قانون میشوند و ماشینهای راهسازی باید ۳۰% حق بیمه بیشتر نسبت به ماشینهای کشاورزی پرداخت کنند. برای پیگیری و استعلام قیمت بیمه، میتوانید از سامانه آیتول اقدام کنید. در این سامانه علاوهبر استعلام قیمت بیمه، برای پیگیری کارت سوخت با پلاک خودرو نیز اقدام کرد.
مدت اعتبار بیمه شخص ثالث کامیون
بیمهنامههای شخص ثالث برای کامیونها معمولا در دو نوع کوتاهمدت و بلندمدت صادر میشوند:
-
بیمهنامه کوتاهمدت
این نوع بیمهنامهها معمولا اعتبار یک ماهه، سه ماهه یا شش ماهه دارند. در این حالت، قیمت بیمهنامه به ازاء هر دوره کوتاهمدت بیشتر از بیمهنامههای بلندمدت خواهد بود. دلیل این موضوع هم این است که محاسبه حق بیمه برای دورههای کوتاهمدت معمولا بهطور روزشمار انجام میگیرد که باعث افزایش هزینه بیمه میشود.
-
بیمهنامه بلندمدت
بیمهنامههای بلندمدت بهطور معمول اعتبار یک ساله دارند. حق بیمه این نوع بیمهنامهها به دلیل پرداخت یکباره برای مدت طولانیتر، معمولا از بیمهنامههای کوتاهمدت کمتر است. این انتخاب میتواند به رانندگان کمک کند تا جلوی هزینههای اضافی در آینده را بگیرند و از جریمههای دیرکرد که به دلیل فراموشی تمدید بیمهنامه ایجاد میشوند، جلوگیری کنند.
لازم به ذکر است که برای کاهش هزینههای بیمه و جلوگیری از جریمه دیرکرد توصیه میشود که رانندگان کامیونها، بیمهنامه بلندمدت را انتخاب کنند تا هم از تخفیفات بیمهای بهرهمند شوند و هم از نگرانیهای مربوط به تمدید بهموقع بیمهنامه رهایی یابند.
تخفیفهای شرکت بیمه برای بیمه شخص ثالث کامیون
شرکتهای بیمهگر در مناسبتهای مختلف تخفیفهایی به بیمهگذاران ارائه میدهند. خودروهای سنگین مانند کامیون نیز از این تخفیفها مستثنی نیستند و صاحبان این خودروها میتوانند از تخفیف بیمه شخص ثالث کامیون برای کاهش هزینه بیمه شخص ثالث خود بهرهمند شوند.
یکی از مهمترین تخفیفهایی که رانندگان کامیون میتوانند دریافت کنند، تخفیف عدم خسارت است. اگر قصد دارید تا قیمت بیمه شخص ثالث کامیون را کاهش دهید، میتوانید از تخفیف عدم خسارت استفاده کنید. این تخفیف به رانندگانی تعلق میگیرد که در طول مدت اعتبار بیمهنامه خود از خدمات بیمهای استفاده نکردهاند و از شرکت بیمه خود خسارتی نگرفتهاند. جدول این تخفیفها به شرح زیر است:
سال بیمهنامه | درصد تخفیف عدم خسارت |
سال اول (سال دوم بیمهنامه) | ۵% |
سال دوم (سال سوم بیمهنامه) | ۱۰% |
سال سوم (سال چهارم بیمهنامه) | ۱۵% |
سال چهارم (سال پنجم بیمهنامه) | ۲۰% |
سال پنجم (سال ششم بیمهنامه) | ۲۵% |
سال ششم (سال هفتم بیمهنامه) | ۳۰% |
سال هفتم (سال هشتم بیمهنامه) | ۳۵% |
سال هشتم (سال نهم بیمهنامه) | ۴۰% |
سال نهم (سال دهم بیمهنامه) | ۴۵% |
سال دهم (سال یازدهم بیمهنامه) | ۵۰% |
سال یازدهم (سال دوازدهم بیمهنامه) | ۵۵% |
سال دوازدهم (سال سیزدهم بیمهنامه) | ۶۰% |
سال سیزدهم (سال چهاردهم بیمهنامه) | ۶۵% |
سال چهاردهم (سال پانزدهم بیمهنامه) | ۷۰% |
این تخفیفها قیمت بیمه شخص ثالث را کاهش میدهند؛ در واقع، در صورتیکه رانندگان کامیون در مدت زمان مشخص، بدون وقوع حادثه و خسارت از بیمهنامه استفاده کنند، هزینه بیمه شخص ثالث آنها کاهش مییابد. بنابراین، رانندگان با رعایت احتیاط در رانندگی و اجتناب از حوادث میتوانند از تخفیفهای بیشتر و هزینههای بیمهای پایینتر بهرهمند شوند.
جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث کامیون ۱۴۰۳
طبق قانون، تمدید بهموقع بیمه شخص ثالث برای تمامی مالکان وسایل نقلیه موتوری الزامی است. در صورتیکه مالک خودرو بیمه شخص ثالث خود را در موعد مقرر تمدید نکند، مشمول جریمه دیرکرد خواهد شد.
این جریمه به ازاء هر روز دیرکرد به مبلغ بیمه اضافه میشود و قیمت بیمه ماشین سنگین را افزایش میدهد. جهت آگاهی از جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث کامیون ۱۴۰۳ به جدول زیر مراجعه کنید:
نوع وسیله نقلیه | جریمه دیرکرد (به تومان) |
بارکش تا ۱ تن | ۱۳۸۲۰ |
بارکش بیش از ۱ تن تا ۳ تن | ۱۶۶۸۸ |
بارکش بیش از ۳ تن تا ۵ تن | ۲۱۱۲۳ |
بارکش بیش از ۵ تن تا ۱۰ تن | ۲۷۰۶۴ |
بارکش بیش از ۱۰ تا ۲۰ تن | ۳۱۴۹۴ |
بارکش بیش از ۲۰ تن | ۳۳۳۷۶ |
برای جلوگیری از جریمه دیرکرد توصیه میشود که رانندگان کامیونها بیمه شخص ثالث خود را بهموقع تمدید کنند تا از پرداخت هزینههای اضافی جلوگیری شود.
بخشودگی جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث ماشین سنگین
در برخی شرایط خاص، جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث برای کامیونها بخشوده میشود. این بخشودگیها معمولا در دو حالت زیر اعمال میشوند:
- کامیون در پارکینگ پلیس باشد: اگر کامیون در طول مدت زمان تمدید بیمهنامه در پارکینگ پلیس باشد، جریمه دیرکرد آن بخشوده میشود. برای این منظور، مالک خودرو باید گواهی رسمی از پلیس ارائه دهد تا بتواند از این بخشودگی استفاده کند.
- بخشودگی در ایام خاص: در برخی ایام خاص، مانند سالگرد پیروزی انقلاب، سازمان بیمه مرکزی ممکن است جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث را ببخشد. این فرصت معمولا به رانندگان داده میشود تا بدون پرداخت جریمه دیرکرد، بیمهنامه خود را تمدید کنند.
قیمت بیمه شخص ثالث انواع کامیون
در سال ۱۴۰۳، قیمت بیمه شخص ثالث برای انواع کامیون و وسایل نقلیه سنگین به شرح زیر تعیین شده است:
نوع کامیون | حق بیمه (تومان) |
بارکش با ظرفیت بارگیری تا ۱ تن | ۵.۰۵۹.۰۰۰ |
بارکش با ظرفیت بارگیری بیش از ۱ تن تا ۳ تن | ۶.۰۹۱.۳۰۰ |
بارکش با ظرفیت بارگیری بیش از ۳ تن تا ۵ تن | ۷.۷۱۰.۱۰۰ |
بارکش با ظرفیت بارگیری بیش از ۵ تن تا ۱۰ تن | ۹.۸۷۸.۵۰۰ |
بارکش با ظرفیت بارگیری بیش از ۱۰ تن تا ۲۰ تن | ۱۱.۴۹۵.۵۰۰ |
بارکش با ظرفیت بارگیری بیش از ۲۰ تن | ۱۲.۱۸۲.۵۰۰ |
ماشین کشاورزی | ۱.۷۱۱.۶۰۰ |
ماشین راهسازی و ساختمانی | ۳.۰۲۸.۰۰۰ |
ماشین حمل زباله و خیابان پاککنها | ۴.۹۲۱.۶۰۰ |
بیمه شخص ثالث کامیون را از کجا بخریم؟
در صورتیکه قصد دارید برای استعلام بیمه شخص ثالث اقدام کنید، میتوانید از طریق آیتول خیلی راحت به این هدف برسید. شما از طریق آیتول این امکان را دارید که شرایط و قیمت بیمه شخص ثالث شرکتهای مختلف را مشاهده کنید و سپس با مقایسه آنها و باتوجه به شرایط خود، خرید بیمه شخص ثالث کامیون را انجام دهید.
بیمه شخص ثالث ماشین سنگین نوعی بیمه اجباری است که خسارات مالی و جانی ناشی از تصادفات رانندگی را جبران میکند. این بیمه علاوه بر حمایت از افراد آسیبدیده (اشخاص ثالث) در تصادفات، از راننده و مالک کامیون نیز در برابر پرداخت خسارتهای سنگین مالی محافظت میکند.
قیمت بیمه شخص ثالث برای کامیونها در سال ۱۴۰۳ با توجه به نرخ دیه، نوع و ظرفیت کامیون متغیر است که در این مطلب به بررسی آن پرداختیم.
مهمترین عامل، نرخ دیه است که هر سال توسط قوه قضائیه اعلام میشود. علاوه بر آن، مشخصات کامیون مانند نوع، مدل، سال ساخت و ظرفیت بار نیز بر نرخ بیمه تاثیرگذار هستند.
پوششهای بیمه شخص ثالث ماشین سنگین شامل جبران خسارتهای مالی اشخاص ثالث و خسارتهای جانی اشخاص ثالث هستند.
بله؛ خرید و تمدید بهموقع بیمه شخص ثالث برای تمامی وسایل نقلیه موتوری از جمله ماشینهای سنگین، الزامی است و عدم تمدید بهموقع بیمه، جریمه دیرکرد را به همراه خواهد داشت. ضمن اینکه، از صدور کارت سوخت و تخصیص سهمیه سوخت به وسایل نقلیه گازوئیلسوز فاقد بیمهنامه شخص ثالث جلوگیری میشود.
دیدگاهتان را بنویسید