شرکت‌های بیمه به دلایل متفاوتی ممکن است به مشکلات مالی دچار و در نهایت ورشکست شوند. مشکلی که ممکن است برای هر کسب و کاری پیش بیاید! در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا در این رابطه بیشتر بدانید.

در صنعت بیمه، امکان تخمین دقیق هزینه‌های خود شرکت بیمه در زمان فروش بیمه‌نامه‌ها وجود ندارد، به‌ این خاطر ممکن است با یک نرخ‌گذاری‌ اشتباه و همچنین عدم تناسب آن با ریسک‌های پذیرفته ‌شده‌، ورشکستگی پیش بیاید. از دلایل دیگر می‌توان به کمبود وجه نقد برای انجام تعهدات جاری و نیازهای فوری اشاره کرد. همچنین اشتباه در بازاریابی، رقابت و نرخ‌شکنی‌های اشتباه هم می‌تواند باعث ورشکستگی یک شرکت بیمه شود. اما به‌طور کلی می‌توان گفت که شرکت‌های بیمه معمولا با سه‌نوع ورشکستگی روبرو می‌شوند:

ورشکستگی عادی

این نوع از ورشکستگی‌ هیچ ارتباطی با خود شرکت بیمه و سیاست‌گذاری‌های آن نداشته و دلیل آن هم بیشتر مربوط به بحران‌ها و شرایط بد اقتصادی، برنامه‌ریزی غلط مالی و مواردی از این دست است. هر کسب‌وکاری ممکن است دچار ورشکستگی عادی شود، اما در مورد صنعت بیمه عواقب این اتفاق خیلی گسترده‌تر خواهد بود.

ورشکستگی به تقصیر

ورشکستگی به تقصیر، به‌دلیل سیاست‌گذاری‌های اشتباه شرکت و یا اشتباه محاسباتی بیمه اتفاق می‌افتد. این ورشکستگی چون عمدی نیست، قانون آن را جرم نمی‌داند. مثلا یک شرکت بیمه ممکن است در نرخ‌گذاری رقابتی خود اشتباه کرده و تخفیفات بیمه شخص ثالث و یا بیمه‌های دیگر را زیادی به مشتریان بدهد و باعث جبران نشدن هزینه‌هایش بشود. همچنین مصرف بودجه برای هزینه‌های غیرضروری و انجام برنامه‌هایی با ریسک‌های بالا هم می‌تواند یک شرکت بیمه را دچار بحران مالی بسیاری بکند.

ورشکستگی به تقلب

این دسته از ورشکستگی‌ها را می‌توان به‌نوعی عمدی دانست. مثلا یک کسب‌وکار املاک و دارایی‌های مجموعه را به‌نام اشخاص دیگری می‌زند تا از زیر پرداخت مالیات و تعهدات دیگر خود شانه خالی کند. این دسته از ورشکستگی‌ها جرم هستند و جریمه‌‌های قانونی محکمی هم در پی خواهند داشت.

ورشکستگی عادی شرکت بیمه

اگر شرکت‌ بیمه ورشکست شود، تکلیف بیمه‌ها و پرداخت خسارت بیمه‌گذاران چه می‌شود؟

مثل هر صنعت دیگری در شرکت‌های بیمه هم امکان ورشکستگی واحدها وجود دارد. به همین دلیل یکی از نگرانی‌های مردم، منحل شدن شرکت‌های بیمه و از بین رفتن سرمایه آن‌ها به خصوص در زمینه بیمه‌های عمر بوده، حتی شامل بیمه‌های دیگر مثل بیمه موتور، خودرو، بیمه ثالث و … هم می‌شود.

اما این نکته را در نظر داشته باشید که در صنعت بیمه شرایط و قوانینی برای حمایت از حقوق بیمه‌گذاران و بیمه‌شدگان در چنین شرایطی در نظر گرفته شده تا در مواقع بحران، تضمینی برای آن‌ها وجود داشته باشد.

شما برای اطلاع از موارد حقوقی در رابطه با بیمه مثل بخشودگی جرایم بیمه شخص ثالث و مانند آن می‌توانید با کارشناسان ما در بخش حقوقی در تماس باشید. کافی‌ست تا به بخش مشاوره حقوقی در وبسایت ما سر بزنید.

بیمه اتکایی چیست؟

هر شرکت بیمه‌ای یک اتکا و پشتوانه برای خود دارد. در ایران همه شرکت‌های بیمه، به بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران اتکا داشته و آن را پشتوانه مالی خود می‌دانند. در بیشتر بیمه‌نامه‌های صادره، درصدی از مبلغ بیمه‌نامه‌ها به بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران پرداخت خواهد شد. برای مثال در بیمه‌های عمر و سرمایه‌گذاری ۵۰درصد حق بیمه به حساب بیمه مرکزی واریز شده و در بقیه رشته‌های بیمه‌ای ۲۵درصد حق بیمه نزد بیمه مرکزی اتکایی می‌شود. در قبال این مبلغ که بیمه مرکزی دریافت می‌کند، مکلف است تا در صورت متضرر شدن شرکت بیمه به صورت اتکایی عمل کرده و سهم مشخصی از ضرر و زیان را جبران کند، همچنین از ورشکستگی شرکت‌های بیمه جلوگیری کند.

می‌دانستید که بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران، خدمت استعلام بیمه سنهاب را به منظور تسهیل فرایند استعلام بیمه خودرو ارائه داده و شما می‌توانید از این طریق، استعلام بیمه خودرو با کد ملی را به‌راحتی انجام دهید.

در ماده ۷۱ قانون بیمه اشاره مستقیم دارد؛ به اختصاص یافتن حق بیمه‌های رشته‌های مختلف به حساب بیمه مرکزی و این بند از قانون دلیلی بسیار قوی برای جلوگیری از ورشکستگی شرکت‌های بیمه است. این نکته هم بدانید، با اینکه شرکت‌های بیمه، بیمه‌نامه‌های خود را در بیمه مرکزی اتکایی می‌کنند، باید معادل ۳۰درصد از مازاد سهمیه بیمه اتکایی خودشان را در موسسات بین‌المللی بیمه اتکایی در جهان نیز بیمه کنند تا علاوه بر داشتن پشتوانه مالی بیمه مرکزی، از پشتیبانی مالی موسسات بین‌المللی در دنیا هم برخوردار باشند. بنابراین از نظر اتکایی، شرکت‌های بیمه خیلی پرقدرت در عرصه صدور بیمه‌نامه ظاهر خواهند شد.

در ماده ۳۷ قانون بیمه نیز هر شرکت بیمه‌ای از طرف بیمه مرکزی پروانه تاسیس دریافت کرده و در پروانه تاسیس موسسه‌های بیمه، میزان سرمایه و سهام به ثبت می‌رسد. این ماده قانونی نشان از آن دارد که همه شرکت‌های بیمه تحت نظارت مستقیم بیمه مرکزی بوده و ثبت و تاسیس آنها فقط از طریق بیمه مرکزی ممکن است. پس درخصوص ورشکستگی شرکت‌های بیمه نگرانی وجود نخواهد داشت و متقاضیان خرید بیمه می‌توانند بدون دغدغه از قیمت بیمه بدنه، ثالث و … آن‌ها را تهیه کنند.

پرداخت خسارت بیمه‌گذاران در صورت ورشکستگی شرکت بیمه

خرید بیمه از آیتول

آیتول یکی از معتبرترین سایت‌هایی است که خدمات متعددی چون پرداخت خلافی و عوارض خودرو، استعلام و خرید انواع بیمه‌ها، تعویض پلاک و معاینه فنی غیرحضوری و هر سرویس‌ دیگری که در رابطه با خودرو فکر کنید را ارائه می‌دهد. همچنین اگر خرید بیمه به صورت یکجا برای شما هزینه دارد، می‌توانید بیمه اقساطی خودرو را از طریق آیتول تهیه کنید.

اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری راجع‌به این خدمات گسترده کسب کنید، فقط کافی است با شماره ۰۲۱۸۹۵۱۸۰۱۰ تماس گرفته و با کارشناسان ما گفتگو کنید. اگر تا به‌حال از خدمات ما استفاده کرده‌اید، نظرات خود را با کاربران دیگر به اشتراک بگذارید تا آنها هم از تجربه شما استفاده کنند.