هر آنچه که باید درباره تصادف با عابر پیاده بدانید
زمانی که از قوانین تصادف با عابر پیاده صحبت میکنیم، تصور عموم مبنی بر آن است که همیشه حق با عابر پیاده بوده و راننده مقصر است. این تصور هم به دلیل بیدفاع بودن عابر پیاده در لحظه برخورد با وسیله نقلیه است. قبل از هر چیز باید بگوییم که عابر پیاده به شخصی میگویند که بدون وسیله نقلیه در حال عبور از پیادهرو، خیابان و یا هر مسیر دیگری بوده و برای حفظ جان خود در برابر وسایل نقلیه موتوری نیاز به رعایت قانونهایی در این رابطه دارد. پس بهتر است در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا در این این رابطه بیشتر بدانید.
ابتدا باید بگوییم که یک اتومبیل، خود به تنهایی هویت قانونی ندارد و راننده یا مالک آن است که به این وسیله قابلیت شناسایی میدهد. حالا اگر راننده در تصادف با عابر پیاده، گواهینامه معتبر داشته، قوانین شهری را رعایت کرده، سرعت مجاز داشته باشد، اتومبیل او از همه نظر سالم باشد و به طور کلی مشکلی نداشته باشد و عابر پیاده با چراغ قرمز جلوی خودرو بیاید، طبق ماده ۲۶ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی، در اینجا راننده مقصر نیست و در این سانحه کاملا عابر پیاده مقصر است.
همه قوانین تصادف با عابر پیاده علیه راننده و در حمایت از عابر نوشته نشده است و عابر پیاده هم بر طبق قانون عهدهدار وظایفی بوده و حتی پلیس راهور تهران هم در این رابطه جریمههایی برای عابران پیاده متخلف در نظر گرفته است. با این حال خرید بیمه بدنه خودرو خالی از لطف نیست و باعث کاهش هزینههای احتمالی شما در آینده خواهد شد. در ادامه به انتظاراتی که قانون از عابر پیاده دارد اشاره میکنیم.
عبور از پیادهرو و مسیرهای خطکشی شده
در قوانین تصادف با عابر پیاده اعلام شده که گذر از عرض خیابانها، بزرگراهها، آزادراهها و هر مسیری که برای عبور وسایل نقلیه موتوری در نظر گرفته شده، برای عابران پیاده ممنوع بوده و آنها باید از خطکشی ویژه عابر، زیرگذرها یا پلهای هوایی استفاده کنند.
قبلترها مسیرهای عبور عابر پیاده به تعداد کافی موجود نبود، اما این روزها تعدادشان بیشتر شده. طبق ماده ۱۴۱ آییننامه راهور، مسیرهایی که چراغ مخصوص عابر ندارند اما خطکشی موجود است، حق تقدم با عابر پیادهای بوده که قصد دارد از خطکشی عبور کند. همچنین عابر پیاده در مسیرهایی که پیادهرو وجود ندارد، ملزم است تا در مسیر خلاف جهت حرکت خودروها و از منتهیالیه سمت چپ خود از آن مسیر گذر کند.
توقف نکردن در مسیرهای ماشینرو
خیلی مواقع عابران پیاده کنار خیابان، بزرگراهها و آزادراهها یا بلوارها در انتظار تاکسی و اتوبوس ایستاده و تا وسط خیابان آمدهاند! قوانین آنها را موظف دانسته تا از مواردی چون صحبت با تلفنهمراه یا سوار شدن به تاکسی و اتوبوس وارد مسیر عبور ماشین و موتورسیکلت نشوند.
در قوانین تصادف با عابر پیاده در ماده ۳۳۱ قانون مجازات اسلامی آمده که اگر حادثهای با توقف عابر در مسیر سوارهرو یا استقرار مانع و حیوانی از سوی او در مسیر پیش بیاید، مسئولیت آن با عابر پیاده است. همچنین ریختن مادهای که سبب لغزندگی مسیر و از میان رفتن تعادل وسایل نقلیه موتوری زمینی اعم از ماشین و موتورسیکلت شود. پس بهتر است از قبل چنین حوادثی را در نظر داشته باشید و برای خرید بیمه ماشین و یا بیمه موتور سیکلت خود اقدام کرده تا خیال خود را از پیش آمدن خطرات احتمالی در آینده راحت کرده باشید.
به قوانین راهنمایی و رانندگی احترام بگذارید
عابر پیاده هم مانند راننده باید از قوانین راهنمایی و رانندگی مربوط به خود اطلاع داشته و آنها را رعایت کند. یکی از این موارد مهم، احترام به چراغ مربوط به عابران پیاده است.
طبق قانون، عابران تنها وقتی میتوانند از خطکشیهای مخصوص خود در تقاطعها گذر کنند، که چراغ مربوط به خودشان سبز یا قرمز چشمکزن و چراغ راهنمایی مخصوص وسایل نقلیه موتوری، قرمز ثابت یا چشمکزن باشد. حال تصور کنید که وسیله نقلیه شما در این میان تصادف کرده و بیمهنامه هم ندارید! بنابراین پیشنهاد میکنیم که با تمدید و خرید بیمه شخص ثالث خیال خود را برای پرداخت هزینه خسارت احتمالی راحت کنید.
انتظاراتی که قوانین تصادف از راننده دارد
بر طبق قوانین، اگر راننده در صحت و سلامت کامل بوده و گواهینامه هم داشته باشد، مسئولیت تصادف با عابر پیاده متوجه مالک خودرو نیست. رانندگان ماشین نیز از نظر قوانین در رابطه با تصادف یا عابر پیاده موظف به رعایت مواردی هستند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
اول اینکه رانندگان موظفند در هر مسیر سقف سرعت مجاز را رعایت کنند. در صورت جریمه شدن، باید برای استعلام و پرداخت این جریمهها اقدام کنید. گاهی اوقات برخی افراد نسبت به این جریمهها اعتراض دارند. برای اعتراض به خلافی خودرو میتوانید به ادارات پلیس راهور مراجعه کنید. همچنین رانندهها وظیفه دارند پیش از حرکت سلامت خودرو را بررسی و اگر مشکلی را دیدند، برای رفع آن اقدام کنند.
وقتی چراغ عابر سبز و چراغ راهنمایی قرمز است، باید پشت خط تعیینشده قبل از خطکشی عابر پیاده توقف کرده و به عابر پیاده اجازه عبور بدهید. طبق بند پ ماده ۱۶۱ آییننامه راهور راننده موظف است وقتی به گذرگاه عابر پیاده نزدیک شده و آنها را میبیند، سرعت وسیله نقلیه را کم کند.
وقتی کسی در وضعیت مستی یا عدم هوشیاری با عابر پیادهای تصادف کند مجرم شناخته خواهد شد، حتی اگر عابر کاملا مقصر هم باشد، مسئولیت از راننده مست سلب نمیشود. براساس ماده ۷۱۷ قانون مجازات اسلامی، بیاحتیاطی و عدم رعایت قوانین در تصادف با عابر پیاده ممکن است حتی برای راننده بین ۲ تا ۶ ماه حبس هم داشته باشد!
پس باید توجه کنیم که در گذرگاههای عابر پیاده که چراغ راهنمایی وجود ندارد، حق با پیادههاست و راننده در هر مسیری حتی اگر تابلوی ایست و چراغ راهنمایی نباشد، طبق مادههای ۱۲۹ و ۱۳۰ آییننامه، پلیس راهور باید حقوق عابر پیاده را رعایت کند و قانون و همچنین وجدان حکم میکند که راننده نباید صحنه را ترک کرده و فرار کند و در صورت پیش آمدن تصادف جرحی، راننده در صورت هوشیاری باید با اورژانس تماس گرفته و پلیس اقدامات لازم را انجام دهد و رساندن عابر پیاده مجروح را به بیمارستان تسهیل و پیگیری کند.
اگر در تصادف با عابر پیاده، مقصر خود او بوده و یا در بخشی از حادثه تقصیر داشته باشد، میزان دیه عابر بر پایه درصد تقصیر راننده تعیین شده و از او یا بیمهگر شخص ثالث او اخذ خواهد شد. اگر ماشین آسیب دیده باشد، عابر هم به اندازه میزان تقصیر خود باید به راننده خسارت بپردازد. در این میان شما میتوانید با خرید بیمه اقساطی خودرو از بابت هزینههایتان نگرانی کمتری داشته باشید.
البته این نکته هم بدانید که حتی اگر عابر پیاده به طور کامل مقصر باشد، باز هم بیمه شخص ثالث خودرو موظف به پرداخت دیه مصدومیت یا فوت او به خود یا وراث قانونیاش بر اساس تعهدات وی خواهد بود. البته سهم بیمه نیز از سوی مراجع ذیصلاح تعیین میشود. اگر خودرو نیز بیمه شخص ثالث معتبر و تاریخدار نداشته باشد، در این شرایط هم دیه عابر از محل صندوق موضوع قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی مالکان وسایل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث قابل پرداخت خواهد بود.
خرید بیمه از آیتول
آیتول یکی از معتبرترین سایتهایی است که خدمات متعددی چون استعلام بیمه، خرید، تمدید و هر سرویس دیگری که در رابطه با خودرو فکر کنید در آن انجام میشود. معاینه فنی غیر حضوری، پرداخت عوارض، استعلام و پرداخت خلافی، تعویض پلاک غیرحضوری و بیمه بدنه خودرو توسط itoll قابل انجام است. اگر میخواهید اطلاعات بیشتری راجعبه این خدمات گسترده کسب کنید، فقط کافی است با شماره ۰۲۱۸۹۵۱۸۰۱۰ تماس گرفته و با کارشناسان ما گفتگو کنید. اگر تا بهحال از خدمات غیرحضوری آیتول استفاده کردهاید، نظرات خود را با کاربران دیگر به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید