روشن کردن ماشین اتومات عملی آسان به‌نظر می‌رسد؛ اما نیازمند رعایت اصول فنی و شرایط خاص خودرو است تا بدون مشکل انجام شود. گاهی ممکن است خودرو به‌دلایل مختلفی مانند خرابی باتری، خرابی استارت یا مشکلات سیستم برق و غیره استارت نخورد. در چنین شرایطی، آگاهی از روش‌های اضطراری برای روشن‌کردن ماشین می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد.

در این مطلب، علت استارت نخوردن خودروهای اتوماتیک را بررسی می‌کنیم. همچنین راهکارهایی موثر برای روشن ‌کردن ماشین اتومات در صورت خرابی استارت ارائه می‌دهیم.

نحوه روشن کردن ماشین اتوماتیک در صورت خراب‌شدن استارت

برای روشن‌کردن ماشین اتومات (در شرایطی که استارت سالم باشد)، ابتدا باید پای خود را روی پدال ترمز قرار دهید؛ سپس دسته‌دنده را در حالت رانندگی (D) تنظیم کنید. اکنون سوئیچ را در جهت عقربه‌های ساعت بچرخانید تا خودرو روشن شود.

در بعضی از خودرو‌های اتوماتیک، به‌جای سوئیچ از کلید استارت استفاده می‌کنند که با فشردن آن، ماشین روشن می‌شود. اما اگر استارت ماشین اتوماتیک خراب شده باشد و خودرو روشن نشود، چند روش وجود دارد که می‌توانید امتحان کنید:

بررسی باتری

نحوه روشن کردن ماشین اتوماتیک در صورت خراب_شدن استارت

گاهی اوقات مشکل استارت ناشی از کاهش انرژی باتری است. برای حل این مشکل، ابتدا اتصالات باتری را بررسی کنید تا از سلامت و اتصال درست آن‌ها مطمئن شوید. در صورت وجود خوردگی، می‌توانید اتصالات را با محلول جوش‌ شیرین و آب تمیز کنید.

اگر باتری ضعیف باشد، استفاده از دستگاه تقویت‌کننده باتری (Jump Starter Pack) می‌تواند به روشن‌شدن خودرو کمک کند.

سرویس قولنامه خودرو آیتول

ضربه‌زدن به استارت

در برخی موارد، ضربه‌زدن آرام به موتور استارت با یک ابزار مناسب (مانند چکش پلاستیکی) می‌تواند باعث اتصال درست قطعات داخلی شده و خودرو روشن شود.

بررسی سیستم برق ماشین

گاهی اوقات مشکل استارت در خودروهای اتوماتیک ناشی از سیستم برق است. برای رفع این مشکل، فیوزهای مرتبط با سیستم استارت را بررسی و در صورت خرابی آن‌ها را تعویض کنید. همچنین رله استارت را بررسی و در صورت نیاز آن را تعویض کنید تا جریان برق به‌درستی برقرار شود.

استفاده از کابل‌های جامپ

اگر به یک خودروی دیگر دسترسی دارید، می‌توانید با استفاده از کابل‌های جامپ باتری ماشین خود را تقویت کنید. برای این‎‌ کار ابتدا ماشین کمک‌کننده را نزدیک اتومبیل خود پارک و موتور هر دو خودرو را خاموش کنید.

سپس کابل قرمز را به ترمینال مثبت (+) باتری هر دو خودرو وصل و کابل سیاه را به ترمینال منفی (-) باتری خودرو کمک‌کننده و یک نقطه فلزی روی خودروی خود متصل کنید. بعد از روشن‌کردن خودروی کمک‌کننده و چند دقیقه صبر، تلاش کنید استارت بزنید تا ماشینتان روشن شود.

کمک‌گرفتن از یک مکانیک یا امداد خودرو

کمک گرفتن از یک مکانیک یا امداد خودرو

اگر هیچ‌کدام از روش‌های بالا جواب نداد، برای روشن کردن ماشین اتومات بهترین گزینه این است که از یک مکانیک حرفه‌ای کمک بگیرید تا مشکل را به‌صورت تخصصی بررسی کند. توجه داشته باشید که بعضی روش‌ها نیاز به دانش فنی دارند؛ بنابراین اگر احساس می‌کنید ممکن است به ماشین آسیبی وارد کنید یا خودتان را به خطر بیندازید، از کسی که در این زمینه دانش و تخصص دارد کمک بگیرید.

دلایل استارت نخوردن ماشین اتوماتیک

استارت‌نخوردن ماشین اتوماتیک می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. شناخت دقیق این دلایل می‌تواند به رفع سریع مشکل کمک کند. در ادامه به اصلی‌ترین دلایل اشاره شده است.

ضعیف یا خراب‌شدن باتری

خرابی باتری یکی از رایج‌ترین دلایل روشن نشدن ماشین اتومات است. باتری، یکی از قطعات مصرفی خودروهاست و معمولا بعد از ۲ سال باید تعویض شوند. در صورت خراب شدن باتری، خودرو به‌طور کلی روشن نمی‌شود. اگر باتری خودرو شما خراب یا تمام شده است، می‌توانید از سرویس تعویض باتری در محل آیتول استفاده کنید.

 

وجود مشکل در استارت

استارت یکی از مهم‌ترین قطعات خودرو برای روشن‌شدن آن است. اجزای اصلی استارت شامل زغال، اتوماتیک، آرمیچر، چرخ‌دنده، دوشاخه، بوش و یک پوسته بیرونی هستند. هنگامی که شما استارت می‌زنید، برق از باتری به استارت منتقل می‌شود و از طریق زغال به آرمیچر می‌رسد. سپس آرمیچر باعث چرخش چرخ‌دنده می‌شود و فرآیند روشن‌شدن خودرو را تکمیل می‌کند. در صورتی که استارت دچار مشکل شود، این فرآیند مختل می‌شود و خودرو روشن نخواهد شد.

خرابی دینام

خرابی دینام

دینام وظیفه شارژ باتری خودرو را برعهده دارد. در صورتی که این قطعه به‌درستی کار نکند یا فرآیند شارژ باتری دچار اختلال شود، باتری خالی می‌شود؛ در صورت خالی‌شدن باتری، ماشین استارت نمی‌خورد. همچنین اگر این سوال برایتان پیش آمده که چرا «برق پشت آمپر میاد ولی ماشین استارت نمیخوره»، ممکن است دلیل آن وجود نقص در همین قطعه باشد.

خراب‌شدن سوئیچ استارت ماشین

یک علت استارت نخوردن ماشین اتومات، خرابی سوئیچ است. خرابی سوئیچ استارت ممکن است مانع از ارسال سیگنال لازم به سیستم استارت شود؛ در نتیجه خودرو روشن نخواهد شد. در صورتی که سوئیچ استارت خراب شده باشد، راهی به‌جز تعویض آن وجود ندارد.

خوردگی یا زنگ‌زدگی سیم‌های الکتریکی

ممکن است دلیل استارت نخوردن ماشین اتوماتیک، وجود مشکل در سیم‌های الکتریکی باشد. سیم‌های آسیب‌دیده یا زنگ‌زده ممکن است جریان برق را به‌درستی انتقال ندهند و عملکرد استارت را دچار اختلال کنند.

خراب‌شدن رله یا فیوز استارت

فیوز وظیفه محافظت از مدارهای الکتریکی را دارد؛ در حالی ‌که رله نقش کنترل و هدایت جریان به استارت را ایفا می‌کند. رله و فیوز خراب ممکن است مانع رسیدن جریان برق به استارت و در نتیجه باعث روشن‌نشدن خودرو شوند. اگر مشکل استارت‌نخوردن خودرو وجود داشته باشد، بررسی هر دو قطعه می‌تواند به تشخیص و رفع مشکل کمک کند.

قفل‌بودن فرمان

قفل بودن فرمان

پس از خاموش‌کردن خودرو و بیرون‌آوردن سوئیچ، فرمان به‌طور خودکار در حالت قفل قرار می‌گیرد و تا زمانی که فرمان در این وضعیت باشد، امکان استارت‌زدن وجود ندارد. برای خارج‌کردن فرمان از حالت قفل، ابتدا سوئیچ را در جای خود بگذارید و سپس فرمان را به‌آرامی حرکت دهید.

همزمان با این‌کار، سوئیچ را بچرخانید یا دکمه استارت را فشار دهید. اگر سیستم خودرو مشکلی نداشته باشد، قفل فرمان آزاد می‌شود و ماشین، بدون مشکل روشن خواهد شد.

خودرو در دنده است.

در خودروهای با گیربکس دستی، تا زمانی که خودرو در دنده باشد، امکان استارت‌زدن وجود ندارد و این مسئله در خودروهای اتوماتیک هم صدق می‌کند. برای روشن‌شدن ماشین اتومات، دسته‌دنده باید در یکی از حالت‌های پارک (P) یا خلاص (N) قرار گیرد؛ در غیر این صورت، خودرو در دنده است و روشن نخواهد شد. بنابراین یک علت استارت نخوردن تارا اتومات و دیگر ماشین‌های اتوماتیک می‌تواند این باشد که آن‌ها در دنده قرار دارند.

جمع‌بندی

خرابی باتری، خرابی استارت، مشکلات در سیستم برق یا حتی قفل‌بودن فرمان و غیره، از جمله دلایلی هستند که باعث استارت‌نخوردن ماشین اتومات می‌شوند. در صورت بروز این مشکل، انجام روش‌هایی مانند استفاده از کابل‌های جامپ، ضربه‌زدن به استارت یا تعویض فیوزها می‌توانند راه‌حل مناسبی برای روشن کردن ماشین اتومات باشند. اگر هیچ‌کدام از این روش‌ها مؤثر نبود، بهترین گزینه کمک‌گرفتن از یک مکانیک است تا مشکل را به‌طور دقیق تشخیص دهد و برطرف کند.