اجرت المثل خودرو
اجرتالمثل به بها و قیمتی میگویند که دادگاه یا عرف تعیین میکند و طرفین بر سر آن توافقی نداشتهاند. مثلا اگر کسی ماشین و یا ملک شما را بدون اجازه تصرف کند، چون غاصب به حساب میآید، باید قیمت و اجرت یا بهای مدت زمانی که خودرو را از شما گرفته است به شما بدهد.
فرض کنید که شما راننده تاکسی هستید و از این راه کسب درآمد دارید. در این میان کسی خودروی شما را تصرف کرده، از دسترستان خارج میکند یا خسارتی با تصادف به آن وارد شده که باعث میشود مثلا ده روز به آن دسترسی نداشته باشید، در این صورت به ازای هر روزی که شما با ماشین کار کردهاید، باید اجرت المثل و خسارت را به شما پرداخت کند. در ادامه این مقاله با آیتول همراه باشید تا در مورد اجرت المثل خودرو و مسائل قانونی آن بیشتر بدانید.
همچنین شما میتوانید برای استعلام خلافی به سایت و یا اپلیکیشن آیتول بروید. مراجعه به دفاتر پلیس +۱۰ نیز یکی از روشهای قدیمی استعلام خلافی ماشین است. برای این کار باید با در دست داشتن کارت خودرو، سند یا بیمهنامه معتبر به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک پلیس +۱۰ مراجعه کنید و با پرداخت هزینه، لیست خلافی خودرو را بگیرید. البته این روش نیازمند صرف زمان و هزینه است. اخیرا پلیس+۱۰ خلافی خودرو با پلاک را هم امکانپذیر کردهاست.
اجرت المثل ایام تصرف خودرو
اجرت المثل ایام تصرف این است که اگر شخصی غیر از شما، بدون اجازهتان و به هر دلیلی خودروی شما را گرفته و در آن تصرف کند و به عبارتی حتی اگر تصرفی هم در آن نکند و صرفا آن را در پارگینگ نگه دارد، باز هم باید اجرت المثل بدهد، چون شما را از آن محروم کرده و این که حتما از آن استفاده کرده یا نه خیلی مهم نیست.
حتی اگر سارق، اتومبیل شما را سرقت کرده و به مدت مثلا یک ماه در جایی قایم کند و حتی از آن هم استفاده نکند، وقتی خودرو توسط پلیس پیدا شد، سارق باید به اندازه مدت زمانی که آن را نزد خود نگه داشته، به مالک خسارت بدهد. بهتر است خودروی خود را بیمه بدنه کنید تا در صورت هر گونه سرقت و یا به وجود آمدن مشکلات این چنینی خیالتان راحت باشد.
مشاوره حقوقی برای اجرت المثل ماشین
وقتی که شخصی بدون اجازه شما مال شما را تصرف میکند، میتوانید ادعای خسارت کنید. برای اجرت المثل خودرو هم همین قانون جاری است.
اگر چنین مشکلی برای شما هم پیش آمد، از همان ابتدا با مشاوران و وکلای حقوقی متخصص مشورت کرده تا با سرعت بیشتری به حق خود برسید. به این نکته هم توجه کنید تا با دادخواست ناقص و یا طرح دعوای اشتباه، دادگاهی درخواست شما را رد نکند.
مراحل طرح دعوا برای اجرت المثل خودرو
در مرحله اول باید از طریق دفاتر خدمات قضایی، علیه سارق یا فرد متصرف دادخواست مطالبه اجرت المثل تنظیم شود و بهتر است برای نوشتن دادخواست از وکیل کمک بگیرید. همچنین این اقدام باید در دادگاهی که فرد متصرف در آن شهر اقامت دارد، انجام شود و اینکه سارق کجا ماشین را از تصرف شما خارج کرده مهم نیست، بلکه محل اقامت شما مهم است.
آنچه در دادخواست ضروری بوده این است که شما باید مالکیت خود را نسبت به اتومبیل با مدارک، اسناد، شاهدین و… اثبات کنید. اگر فرد متصرف اثبات نکند که به صورت قانونی و با اجازه ماشین را تصرف کرده؛ دادگاه میزان اجرت آن زمان را با نظر کارشناس حساب کرده و با توجه به اوضاع، نوع استفاده و مدت تصرف، میزان آن را محاسبه میکند.
میدانستید که شما میتوانید از طریق آیتول تمام کارهای مربوط به خودروی خود را انجام دهید مثل معاینه فنی، تعویض پلاک، پرداخت عوارض، خلافی و همچنین خرید انواع بیمهها. همچنین میتوانید انواع بیمهها را با تخفیف و بیمه شخص ثالث با اقساط ۱۲ ماهه خریداری کنید.
هزینه دادرسی مطالبه اجرت المثل ماشین
هزینه دادخواست اجرت المثل ایام تصرف ماشین، مطابق مبلغی است که مالک خودرو، زمان تنظیم این دادخواست برای خواسته خود اعلام کرده است. اگر مالک ماشین خواسته خود را بیشتر از حد نیاز قانونی تقویم (قیمت گذاری) در نظر گرفته باشد، در مقابل باید هزینه دادرسی بالاتری را هم پرداخت کند.
برای دیدن انواع هزینهها مثل قیمت بیمه شخص ثالث میتوانید به وبسایت و یا اپلیکیشن آیتول مراجعه کنید. نسخهiOS اپلیکیشن را میتوانید از سیب اپ، سیبچه و iApps و نسخه اندروید را از بازار، مایکت و گوگلپلی دانلود کنید.
هزینه کارشناسی در دعوای اجرت المثل خودرو
حقالزحمه کارشناس رسمی دادگستری، طبق عملکرد او محاسبه شده و رویه قضایی به این صورت است که ابتدا دادگاه مبلغی را به عنوان علیالحساب تعیین کرده و به مدعی حق (خواهان) اخطار میکند که هزینه ذکر شده را پرداخت کند.
بعد از اینکه هزینه پرداخت شد، کارشناس منتخب به شعبه مورد نظر مراجعه و به مطالعه پرونده میپردازد، سپس خودرو را بازدید کرده و نوع ماشین، نوع تصرف، مدل آن و مدت زمان تصرف و… را بررسی میکند و در آخر نظریه خود را مکتوب و به دادگاه ارائه میکند.
اگر کارشناس، هزینه پرداختی توسط خواهان را کمتر از عملکرد خویش تشخیص بدهد، در انتهای نظریه کارشناسی خود از دادگاه، تقاضای مابهالتفاوت حقالزحمه را درخواست میکند و در صورتی که قاضی پرونده تشخیص بدهد که مبلغ پرداختی به کارشناس کمتر از فعالیت و کارشناسی او بوده، مبلغ دیگری را تعیین کرده و خواهان مکلف به پرداخت مابهالتفاوت است.
کلام آخر اینکه مطالبه اجرت المثل ماشین برای وقتی است که شخصی غیر از مالک و بدون اجازه او از خودرو استفاده کرده و یا آن را از دسترس وی خارج کرده باشد و مالک با ارائه دادخواست مبلغی را مطالبه میکند که اگر خودرو از دسترس او خارج نمیشد به وسیله کار کردن عاید وی میشد. حالا ممکن است آن شخص راننده آژانس بوده یا کارهای دیگر مثل باربری و مانند آن را انجام دهد. حال اگر هر سوالی در این زمینه دارید میتوانید با کارشناسان آیتول در بخش مشاوره حقوقی در تماس باشید.
دیدگاهتان را بنویسید