با توجه به افزایش روزافزون قیمت خودروهای تولید داخل و خارج و قطعات آن‌ها، سارقان به دنبال راه‌های پیشرفته‌تری برای به سرقت بردن قطعات خودرو هستند. در این شرایط لازم است تا قبل از وقوع هرگونه اتفاق ناگوار نسبت به پیشگیری خسارات وارده اقدام کنیم. سرقت ماشین از مواردی است که به صورت روزافزون در حال انجام است. این موضوع می‌تواند در زمان حضور در محل خودرو و یا دور بودن از آن رخ دهد.

در این مقاله درباره آمار سرقت خودرو، کارهایی که بعد از سرقت ماشین باید انجام گیرد و نحوه دریافت خسارت توضیحات جامعی ارائه می‌دهیم.

سرقت ماشین

آمار نگران کننده سرقت خودرو

با نیم‌نگاهی به صفحه حوادث روزنامه یا مشاهده اخبار، متوجه آمار خیره کننده سرقت ماشین می‌شویم. طبق آخرین آمار منتشر شده از جانب پلیس انتظامی به طور میانگین سالانه ۲۴۰ هزار سرقت رخ می‌دهد، که این رقم به اندازه کافی تامل برانگیز است. بیشترین سرقت‌ها به ترتیب در استان‌های تهران، خراسان رضوی، البرز، خوزستان و اصفهان بوده است.

سرقت ماشین به قدری میان متخلفان زیاد شده که با وجود تدابیری همچون دزدگیرهای هوشمند، قفل پدال و قفل فرمان همچنان در حال افزایش است. حال با توجه به اعداد و ارقام گفته شده لازم است تا مالکان خودروهای داخلی و خارجی به فکر اقدامات لازم پس از سرقت خودرو باشند. حتی با وجود ارتقا سطح امنیتی خودروها، سارقانی وجود دارند که با استفاده از ترفندهای مختلف اقدام به سرقت ماشین می‌کنند.

سرقت وسایل ماشین

بیشترین آمار سرقت ماشین مربوط به کدام مدل‌ها است؟

مالکان دو خودروی پراید و پژو بیشترین سرقت را تجربه می‌کنند، زیرا ضریب امنیتی آن‌ها بسیار پایین بوده و برخلاف ادعای خودروسازان مبنی بر بهینه‌سازی ایمنی خودروها، این امر محقق نشده است. یکی از راه‌های افزایش امنیت خودروها استفاده از قفل‌های جانبی درب خودرو، صندوق پران و قفل کاپوت است. با مشاهده آمارهای قابل تأمل، قیمت بیمه شخص ثالث و بدنه خیلی هم غیرقابل توجیه نیست.

دلایل سرقت ماشین چیست؟

دلایل سرقت ماشین به قدری زیاد هستند که خرید بیمه بدنه را برای مالکان به منظور جبران بخشی از خسارات وارده توجیه می‌کنند. اولین و اصلی‌ترین دلیل سرقت خودرو عدم استفاده از تجهیزات ایمنی است. بالطبع سارقان به سراغ خودرویی می‌روند که سریعتر می‌توان به آن دستبرد زد. برخی از صاحبان خودرو صرفا به یک دزدگیر بسنده می‌کنند که در اکثر مواقع متوجه صدای آن نمی‌شوند.

دومین دلیل سرقت ماشین روشن گذاشتن آن است. قطعا دیده‌ایم که فردی با خیال حضور در کنار خودرو آن را روشن می‌گذارد. در این حالت بهترین موقعیت برای سارقان باهوش است تا با رصد مالک خودرو به محض حواس‌پرتی ماشین را به سرقت ببرند.

مورد سوم از دلایل سرقت ماشین، وجود اشیا باارزش داخل خودرو و در معرض دید قرار دادن آن‌ها برای سارقان است. سارق خودرو در ابتدا داخل ماشین را نگاه کرده و در صورت مشاهده اشیاء باارزش همچون ضبط، باند، ساعت، عینک و زیورآلات اقدام به شکستن شیشه یا باز کردن درب خودرو می‌کند.

روش‌ سرقت ماشین

چه کارهایی بعد از سرقت ماشین باید انجام داد؟

افراد زیادی با مراجعه به بخش خلافی خودرو راهور ۱۲۰ اخبارهای متعددی از سرقت ماشین مشاهده می‌کنند. در زمان سرقت ماشین، مالکان به قدری دستپاچه و ناراحت می‌شوند که قدرت تصمیم‌گیری خود را در لحظه از دست می‌دهند. در این مواقع حفظ خونسردی و نفس عمیق از کارهایی است که باعث بهبود حال مالک خودرو می‌شود. اگر خودرو گران قیمت باشد، میزان عصبانیت فرد راننده نیز افزایش می‌یابد. در ادامه مراحلی که در صورت وقوع سرقت خودرو باید انجام داد را به اختصار بیان کرده‌ایم:

تماس با پلیس، اولین قدم اساسی بعد از سرقت ماشین

اولین قدمی که بعد از مواجهه با صحنه سرقت ماشین باید انجام داد، تماس با پلیس است. در صورت سرقت ماشین و یا لوازم آن بدون تغییر در صحنه جرم باید با پلیس انتظامی ارتباط ایجاد شود. پلیس انتظامی هنگام مراجعه به محل سرقت برگه‌ای شامل گزارش دقیق اموال به سرقت رفته را تکمیل می‌کند. یک نسخه از این برگه تحویل فرد خسارت دیده می‌شود تا با مراجعه به نزدیکترین کلانتری بتواند مراحل قضایی را طی کند. به منظور تشکیل پرونده باید مدارک ماشین، مدارک شناسایی فرد خسارت دیده و اطلاعات دریافتی از مامور تجسس همراه مالک خودرو باشد.

در صورت بروز سرقت ماشین باید در اولین فرصت به پلیس ۱۱۰ گزارشی ارائه شود، زیرا در صورت بروز هرگونه تخلف با خودروی فرد مالباخته، جرم به نام مالک ثبت می‌شود. در صورت عدم گزارش سرقت و بروز تخلف، اثبات عدم آگاهی مالک خودرو دشوار است و مراحل قضایی متعددی را به همراه دارد.

مراجعه به بیمه برای دریافت خسارت سرقت ماشین

در صورت بهره‌گیری مالک خودرو از بیمه بدنه، پس از سرقت ماشین می‌تواند خسارت وارده را با مراجعه به سازمان بیمه دریافت کند. یکی دیگر از مدارک لازم برای مراجعه به سازمان بیمه برای دریافت خسارت، ارائه بیمه شخص ثالث است. مالکان در صورت گم کردن بیمه شخص ثالث باید نسبت به دریافت المثنی اقدام کنند. منتها دریافت خسارت به همین سادگی نیست و فرد مالباخته باید مدارکی را به همراه داشته باشد تا مبلغی از خسارت به او تعلق گیرد. مدارک لازم به شرح زیر است:

  • گزارش پلیس آگاهی مبنی بر سرقت کامل خودرو یا بخشی از لوازم آن
  • اصل و کپی بیمه بدنه و شخص ثالث
  • اصل و کپی کارت ماشین و سند آن
  • در صورت خرید قسطی باید معرفی نامه از شرکت لیزینگ مربوطه دریافت شود
  • ارائه اصل و کپی سند مالکیت خودرو
  • مدارک شناسایی مالک خوردو اعم از شناسنامه، کارت ملی و گواهینامه
  • دریافت عوارض شهرداری و پرداخت کامل آن
  • ارائه استعلام عدم کشف پلیس آگاهی
  • در صورت سرقت کلی خودرو سوئیچ باید ارائه شود
  • ارزش خودرو توسط کارشناس بیمه باید تعیین گردد

پس از ارائه مدارک گفته شده به سازمان بیمه مربوطه، فرانشیز و کارمزدهای قانونی کسر می‌شوند. مبلغ خالص خسارت خودرو به مالک پرداخت می‌شود.

مراجعه به کلانتری بعد از سرقت خودرو

مراحل ترخیص پس از سرقت ماشین و کشف آن توسط پلیس

قبل از هر چیزی باید توجه کنیم که به خودرو نامتعارف هیچ‌گونه خسارتی از جانب بیمه تعلق نمی‌گیرد و حتی امکان دارد مالک در زمان ترخیص دچار مشکل شود. پس از سرقت ماشین همه یگان‌های انتظامی پلاک خودرو را با استفاده از دوربین‌های شهری رصد می‌کنند تا در سریعترین زمان پیدا شود. در صورت یافت شدن خودرو توسط نیروهای انتظامی، از طرف یگان منطقه استحفاظی مربوطه با مالک خودرو تماس گرفته می‌شود. بعد از مراجعه مالک خودرو به مرکز پلیس، با مامور نیرو انتظامی به پارکینگ مراجعه می‌کنند. در پلیس آگاهی شماره موتور و شماره شاسی ماشین تطبیق داده شده و طی نامه کتبی به دادگستری ارسال می‌شود. در آخرین مرحله از پلیس راهور درخواست می‌شود تا خودروی مسروقه از لیست سیاه خارج شده و مالک مجدد به مراکز تعویض پلاک مراجعه می‌کند.

راهکارهای ساده ولی تاثیرگذار برای جلوگیری از سرقت ماشین

اگر مطالب را خوانده باشید امکان ایجاد یأس و ناامیدی درباره عدم توانایی برای جلوگیری از سرقت خودرو وجود دارد. لازم است بدانید با پیشرفت روزمره سارقان برای یافتن راه‌های به منظور سرقت از ماشین، راهکارهای ساده ولی تاثیرگذار برا جلوگیری از سرقت ماشین وجود دارند که با رعایت آن‌ها می‌توان ضریب امنیت را افزایش داد. در ادامه به برخی از نکات می‌پردازیم:

  • یکی از مواردی که باید به آن توجه کرد خروج از ماشین برای بستن درب پارکینگ است. البته درب پارکینگ‌ها به صورت خودکار و با استفاده از ریموت باز و بسته می‌شوند، ولی همچنان ساختمان‌هایی هستند که ساکنان آن برای بستن درب پارکینگ نیاز به پیاده شدن دارند. در این شرایط لازم است رانندگان از خاموش بودن ماشین خود اطمینان حاصل کنند تا سارقان فرصت طلب نتوانند از شرایط سوء استفاده کنند.
  • بسیاری از افراد هنگام خاموش کردن خودرو، مدارک را داخل داشبورد جای می‌گذارند. این دسته از افراد باید بدانند در صورت سرقت خودرو و عدم دسترسی به مدارک، به راحتی احتمال سوء استفاده از مدارک وجود دارد و اثبات تخلفات صورت گرفته توسط مالک به سختی انجام می‌شود.
  • استفاده از سیستم ردیاب GPS می‌تواند بسیار کارساز باشد. با استفاده از این سیستم می‌توان خودرو را در هر نقطه‌ای روی نقشه مشاهده کرد. منتها ضروری است دستگاه GPS در محلی نصب شود که سارقان نتوانند آن را ببینند.
  • از گذاشتن اشیا قیمتی درون خودرو به‌خصوص در معرض دید جلوگیری شود. سارقان قبل از دستبرد زدن به خودرویی درون آن را نگاه می‌کنند و در صورت مشاهده هرگونه اشیا گران قیمت اقدام به سرقت از ماشین می‌کنند.

در صورت رعایت موارد مذکور به راحتی می‌توان از تجربه تلخ سرقت خودرو جلوگیری کرد و یا احتمال آن را کاهش داد. این‌ها مواردی هستند که بسیار ساده و کاربردی بوده ولی در عین حال مالکان زیادی به آن توجه نمی‌کنند.

سامانه آیتول، خرید سریع بیمه شخص ثالث و بدنه با قیمت مناسب

با افزایش آمار سرقت جزئی یا کلی از خودرو، مالکان زیادی تصمیم به خرید بیمه بدنه برای ماشین خود گرفتند. با خرید بیمه بدنه می‌توان بخشی از خسارات وارده را جبران کرد. کارگزاران متعددی اقدام به ارائه بیمه‌نامه‌های متعدد با تعهدات پرداخت متفاوت کردند. در این میان چالش اصلی مالکان مراجعه به کارگزاری‌های متعدد برای کسب اطلاعات درباره انواع بیمه‌نامه و قیاس آن‌ها به منظور اخذ تصمیم درست بود. سامانه آیتول در سال ۱۳۹۷ راه‌اندازی شد تا افراد بتوانند با مشاهده و قیاس انواع بیمه بدنه و شخص ثالث اقدام به خرید مورد مدنظر خود کنند. از مزایای سامانه آیتول می‌توان به امکان مشاهده بیمه همه کارگزاری‌ها و قیاس خدمات آن‌ها به صورت یکجا اشاره کرد.