بیمه مازاد شخص ثالث چیست؟
بیمه شخص ثالث بیمهای نام آشنا برای کلیه مالکان وسایل نقلیه موتوری است که بدون آن اجازه تردد در معابر شهری و … را ندارند. این بیمه اجباری بهطور معمول اعتباری یک ساله با پوششهای جانی و مالی دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد. اما برخلاف بیمه شخص ثالث، شاید نام بیمه مازاد شخص ثالث چندان برایتان شناخته شده نباشد!
اگر تا به حال اسم بیمه مازاد شخص ثالث به گوشتان نخورده است و یا از شرایط و ضوابط آن بیخبر هستید، باید بگوئیم که بیمه مازاد شخص ثالث، بیمهای کابردی برای افزایش سقف تعهدات مالی بیمه ثالث است که در ادامه مطلب به معرفی شرایط، نحوه خرید، سقف تعهدات و … آن خواهیم پرداخت.
بیمه شخص ثالث چیست؟
قبل از هر توضیحی درباره بیمه مازاد شخص ثالث، ابتدا باید بدانید که بیمه شخص ثالث چیست؟ بیمه شخص ثالث بیمهای اجباری است که کلیه دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی باید آن را خریداری نمایند. طبق این بیمهنامه شرکت بیمهگر موظف میشود که کلیه خسارات مالی و بدنی وارد بر شخص سوم یا شخص ثالث در سوانح رانندگی را تا سقف تعهدات خود جبران نماید. طبق قوانین راهنمایی و رانندگی کشور خرید این بیمه الزامی است، بنابراین نداشتن آن تبعات قانونی مختلفی را برای مالکان خودرو در پی خواهد داشت.
اگر قصد خرید بیمه شخص ثالث را دارید باید بدانید که این بیمه دارای موعد و تاریخ اعتبار مشخصی است و شما میتوانید آن را به صورت بلند مدت با اعتبار یک ساله و یا به شکل کوتاه مدت با اعتبار روزانه یا ماهانه خریداری نمائید. البته بدیهی است که بیمه ثالث بلند مدت صرفه اقتصادی بیشتری نسبت به بیمههای کوتاه مدت دارد بهطور مثال؛ نرخ بیمه شخص ثالث کوتاهمدت ۳، ۶ و ۹ ماهه ۳۰درصد، ۶۰درصد و ۹۰درصد قیمت بیمه شخص ثالث یک ساله است.
اطلاع از تاریخ دقیق اعتبار بیمه شخص ثالث از آن جهت مهم و ضروری است که عدم تمدید بهموقع آن منجر به صدور جریمه، منع نقل و انتقال خودرو و توقیف وسیله نقلیهتان خواهد شد، بنابراین بهترین کار این است که یک هفته تا ده روز قبل از پایان موعد بیمه شخص ثالث خودروی خود نسبت به استعلام و تمدید آن از طریق وبسایتهای آنلاین خدمات خودرویی اقدام کنید. همچنین برای انتقال بیمه شخص ثالث به پلاک جدید پیشنهاد میکنیم، مقاله مرتبط با آن را مطالعه کنید.
پوششهای بیمه شخص ثالث عبارتند از:
- پوشش جانی یا بدنی: در بیمه شخص ثالث شرکت بیمهگر متعهد میشود که خسارتهای جانی وارد بر شخص سوم را تا سقف تعهدات خود پرداخت نماید. بدین ترتیب با داشتن بیمه شخص ثالث هزینه درمان و مداوای آسیبهای وارد شده به سرنشینان خودروی مقصر و یا شخص سوم بر اساس شدت و میزان جراحات، توسط شرکت بیمهگر پرداخت میشود. این تعهدات شامل پوشش دیه هم است که طبق آن، اگر فردی در حادثه رانندگی فوت کند دیه وی به خانوادهاش پرداخت خواهد شد.
- پوشش مالی: تعهدات مالی شرکت بیمهگر نیز مربوط به آن دسته از خسارات مالی است که به اموال شخص سوم وارد میشود.
- پوشش راننده: این پوشش که طی چند سال اخیر به سایر پوششهای بیمه شخص ثالث اضافه شدهاست، خسارتهای جزئی راننده را در صورت بروز حادثه به وی پرداخت میکند (هزینه جداگانه دارد)، همچنین در صورت فوت راننده دیه وی نیز به خانوادهاش پرداخت خواهد شد. پرداخت از کارافتادگی کامل و دائم نیز از دیگر مزایای این پوشش بیمه شخص ثالث است.
با شرایط و مزایای بیمه مازاد شخص ثالث آشنا شوید!
فرض کنید که در حین رانندگی با یک خودروی لوکس (غیر متعارف) تصادف کردهاید و یا سانحه اتفاق افتاده منجر به فوت سرنشینان خودرو و … شدهاست، در این شرایط خسارت پرداختی بیمه شخص ثالث به شخص سوم فقط تا سقف تعهدات قانونی خواهد بود، حال سؤال اینجاست که مابهالتفاوت مبلغ خسارت را چگونه باید پرداخت کرد؟
بیمه مازاد شخص ثالث یا مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری همان پوشش تکمیلی و اضافهای است که به کمک آن میتوانید هزینههای مالی و جانی بیشتر از سقف تعهدات بیمه شخص ثالث خود را جبران نمائید. داشتن بیمه مازاد ثالث اجباری نیست اما استفاده از آن مزایای بیمهای بسیاری برای مالکان وسایل نقلیه دارد، چرا؟ چون حداقل و حداکثر تعهدات جانی بیمه شخص ثالث در ابتدای هر سال توسط قوه قضائیه و بیمه مرکزی اعلام میشود که مبنای تعیین آن دیه کامل انسان در ماههای حرام است، بنابراین بر اساس میزان جراحات و یا فوت شخص سوم، شرکت بیمهگر میزان صدمات را برآورد کرده و براساس مبلغ دیه، خسارت را پرداخت میکند.
در صورت بروز چنین حوادثی بهخصوص در مورد فوت، پروسه دریافت دیه و کارهای قانونی آن بسیار طولانی است، در نتیجه ممکن است خانواده حادثه دیده تا مدتها رضایت نداده و یا سالها بعد راضی به دریافت دیه شود، از آنجائیکه نرخ دیه در هر سال افزایش مییابد بیمهشده میتواند مابهالتفاوت نرخ دیه را از طریق پوشش مازاد بیمه شخص ثالث خود توسط شرکت بیمهگر جبران کند.
از طرف دیگر سقف تعهدات مالی بیمه شخص ثالث معادل ۲.۵ درصد دیه کامل انسان در ماههای حرام است. با توجه به اینکه نرخ دیه در سال ۱۴۰۲ در ماههای حرام مبلغ یک میلیارد و دویست میلیون تومان و در ماههای غیر حرام مبلغ نهصد میلیون تومان در نظر گرفته شدهاست اگر بیمهشده با خودرویی نامتعارف تصادف کند و خسارات وارد شده بیشتر از حداکثر تعهدات شرکت بیمه باشد، راننده باید مابقی مبلغ را از جیب خود پرداخت کند که با خرید بیمه مازاد شخص ثالث دیگر نیازی به اینکار نخواهد بود و بیمهگر مابهالتفاوت مبلغ را تسویه خواهد کرد.
این پوشش تکمیلی بیمه شخص ثالث که به منظور جبران هزینههای مازاد سقف تعهدات جانی و مالی ارائه شدهاست بهترین پوشش جبرانی برای همهی مالکان خودرو و بهترین گزینه برای دارندگان خودروهای لوکس یا نامتعارف، افزایش پوشش خسارتهایی که به مسافران مالک خودرو وارد میشود و نیز رانندگانی است که در محدودههای شلوغ و پر ترافیک تردد میکنند.
مدت اعتبار بیمه مازاد شخص ثالث چقدر است؟
بیمه مازاد شخص ثالث بیمهای مجزا از شخص ثالث نیست بنابراین همانطور که در بخشهای قبل اشاره کردیم با خرید بیمه شخص ثالث مدت اعتبار این بیمه را میتوان بهصورت سالانه و ماهانه انتخاب کرد.
شرایط خرید بیمه مازاد شخص ثالث چیست؟
برخلاف الحاقیه بیمه ثالث که مکملی برای بیمه شخص ثالث است، بیمه مازاد شخص ثالث بهعنوان پوششی تکمیلی برای افزایش سقف تعهدات بیمه ثالث عمل میکند. شرایط بیمه مازاد ثالث قبل از خرید بیمه در مفاد بیمهنامه ثبت میشود. توجه داشتهباشید که سقف بیمه مازاد شخص ثالث برابر با نصف دیه کامل انسان در ماه حرام همان سال است که برای خرید بیمه مازاد نیاز نیست حتما سقف یا حداکثر تعهد را انتخاب کنید بلکه هر عددی بالاتر از مبلغ پایه بهعنوان مازاد بیمه شخص ثالث در بیمهنامه درج میشود. حق بیمه مازاد بیشتر از بیمه شخص ثالث است اما پوششهای آن میتواند برای راننده به اندازهای کاربردی باشد که هزینهها و خسارات مالی و جانی وی هنگام تصادفات و سوانح را تا حد زیادی کاهش دهد.
دیدگاهتان را بنویسید