نحوه دریافت خسارت افت قیمت خودرو در تصادف
- چه کسی باید خسارت افت قیمت در تصادفات را پرداخت کند؟
- مهلت شکایت برای افت قیمت خودرو چقدر است؟
- چگونه میتوان خسارت افت قیمت را به سرعت دریافت نمود؟
- نحوه درخواست افت قیمت خودرو در تصادفات
- نمونه دادخواست افت قیمت خودرو
- شرایط دریافت خسارت افت قیمت خودرو
- شرایط عدم دریافت خسارت افت قیمت خودرو
- پرداخت افت قیمت خودرو توسط بیمه
یکی از چالشهای اصلی پس از تصادف، علاوه بر هزینه تعمیرات، افت قیمت خودرو است. افت قیمت خودرو در تصادف به معنای کاهش ارزش خودرو تصادفی نسبت به قبل از تصادف است. حتی پس از تعمیر کامل، اکثر خریداران تمایل کمتری به خرید خودرویی دارند که در گذشته تصادف کرده است.
این کاهش ارزش که بهعنوان افت قیمت شناخته میشود، در مواردی قابل جبران است و میتوان خسارت آن را دریافت کرد. در همین راستا در این مطلب قصد داریم تا شما را با خسارت افت قیمت خودرو در تصادف آشنا کنیم و به چگونگی دریافت آن بپردازیم.
چه کسی باید خسارت افت قیمت در تصادفات را پرداخت کند؟
بر اساس جدیدترین قوانین بیمه در آبان ۱۴۰۳، از حالا به بعد، مسئولیت پرداخت خسارت ناشی از افت قیمت ماشین در تصادف به شرکتهای بیمه واگذار شده است. این دستورالعمل با مشارکت بیمه مرکزی، پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و سایر نهادهای مرتبط تدوین شده است.
تا پیش از این مصوبه، بیمه شخص ثالث تنها به خسارتهای فیزیکی وارد بر اموال شخص ثالث اختصاص داشت و افت قیمت خودرو در تصادفات بهعنوان زیان مالی در تعهد بیمهگران نبود. اما اکنون با تصویب دستورالعمل جدید، افت قیمت خودرو بهعنوان بخشی از خسارت ناشی از تصادف به رسمیت شناخته شده است و مقصر حادثه باید آن را جبران کند.
در این راستا، اگر فرد مقصر بیمه نداشته باشد، مسئولیت پرداخت کلیه خسارات از جمله خسارت افت قیمت به عهده او خواهد بود؛ اما اگر بیمه داشته باشد و سقف تعهدات بیمهای او برای جبران همه خسارات کافی نباشد، مابهالتفاوت خسارت توسط شخص مقصر پرداخت میشود.
شرکتهای بیمه از اول دی ۱۴۰۳ ملزم هستند که بر اساس این دستورالعمل جدید، در صورت بروز تصادف، خسارت افت قیمت خودرو را به زیاندیده پرداخت کنند. بدینترتیب، قدمی مهم جهت حمایت از حقوق مالکان خودرو برداشته شده است.
مهلت شکایت برای افت قیمت خودرو چقدر است؟
مطابق قوانین حقوقی در ایران، شکایتهای مرتبط با خسارتهای مالی از جمله افت قیمت خودرو، معمولاً مشمول قوانین عمومی مربوط به مسئولیت مدنی و جبران خسارت میشوند. این نوع دعاوی تحت قوانین مربوط به مرور زمان و مهلتهای قانونی قرار دارند. برای طرح شکایت افت قیمت خودرو، مهلت زمانی مشخصی وجود ندارد که در قانون صریحاً تعیین شده باشد، اما به طور کلی میتوان گفت که این شکایت باید در بازه زمانی معقولی پس از وقوع حادثه و به محض آگاهی از کاهش ارزش خودرو طرح شود.
چگونه میتوان خسارت افت قیمت را به سرعت دریافت نمود؟
تعلق افت قیمت خودرو به اتومبیل مورد نظر، کاملا بستگی به نظر کارشناس دادگستری، با درنظر گرفتن مدل ماشین و سال ساخت دارد. بهطورکلی از طریق دو راه، میتوانید افت قیمت خودروی خود را دریافت کنید. این دو راه عبارتاند از:
- مراجعه به شورای حل اختلاف یا دادگاه
راننده مقصر باید برای جبران، خسارت راننده زیاندیده را بپردازد. چرا که شرکت بیمه مسئول پرداخت این خسارت نیست. از این رو راننده زیان دیده باید برای تامین خسارت خود به شورای حل اختلاف رفته و در آنجا کارشناسان بعد از ثبت دادخواست او با بررسی و تعیین میزان افت، مبلغ خسارت آن را تعیین کنند.
- توافق طرفین در مورد مبلغ خسارت
چنانچه طرفین قصد دارند با توافق، مبلغی را مشخص کرده و از شکایت در شورای حل اختلاف، صرف نظر کنند؛ باتوجهبه نسبی بودن درصدهای جدول افت قیمت خودرو، بهتر است نظر یک کارشناس یا متخصص این امر را جویا شوند. دراینصورت از ضررهای احتمالی به هر دوی آن ها که ناشی از کم یا بیشتر محاسبه کردن افت قیمت است، جلوگیری کنند.
نحوه درخواست افت قیمت خودرو در تصادفات
اگر بخواهیم شما را با نحوه درخواست افت قیمت خودرو در تصادف آشنا کنیم، باید بگوییم که در صورت تصادف، فرد زیاندیده برای دریافت خسارت افت قیمت خودرو باید مراحل مشخصی را طی کند. این مراحل به شرح زیر هستند:
- مالک خودرو باید به منظور طرح شکایت به دفتر خدمات قضایی مراجعه کند و درخواست خود را به ثبت برساند.
- پس از ثبت شکایت، پرونده برای بررسی به شورای حل اختلاف ارجاع داده میشود.
- شاکی باید مدارکی مانند کروکی تصادف، مدارک شناسایی و گزارش پلیس را ارائه دهد.
- شورای حل اختلاف پس از دریافت مدارک، موضوع را برای ارزیابی میزان خسارت افت قیمت به کارشناس مربوطه ارجاع میدهد تا هزینه کارشناسی توسط فرد زیاندیده پرداخت شود.
- بعد از ارزیابی کارشناس و تعیین مبلغ نهایی افت قیمت، شاکی میتواند دادخواست خود را به مالک خودرو مقصر و شورای حل اختلاف یا دادگاه ارائه دهد.
با طی این مراحل قادر خواهید بود برای دریافت خسارت افت قیمت خودرو خود اقدام کنید. موضوع مهمی که باید آن را مدنظر قرار دهید، این است که چنانچه میزان خسارت کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد، پرونده در شورای حل اختلاف رسیدگی میشود؛ اما در صورت بیشتر بودن مبلغ، رسیدگی در دادگاه انجام خواهد شد.
نمونه دادخواست افت قیمت خودرو
همانطور که تا به حال گفتیم دادخواست افت قیمت خودرو هنگامی استفاده میشود که خودرو به دلیل حادثهای دچار آسیب شده و با وجود تعمیر، ارزش بازاری آن کاهش یافته باشد. در چنین شرایطی، مالک خودرو میتواند از طریق یک دادخواست به دادگاه، درخواست جبران خسارت ناشی از کاهش قیمت خودرو را ارائه دهد. این نوع دادخواست باید بهدقت و با جزئیات لازم تنظیم شود تا دادگاه بتواند به درستی به مسئله رسیدگی کند. در ادامه، نمونهای از متن دادخواست افت قیمت خودرو آورده شده است:
خواهان: [نام و نام خانوادگی خواهان، شماره ملی، نشانی]
خوانده: [نام و نام خانوادگی یا عنوان حقوقی خوانده، شماره ملی/شناسه ملی، نشانی]
موضوع دادخواست: مطالبه افت قیمت خودرو به دلیل تصادف و کاهش ارزش
ریاست محترم دادگاه عمومی حقوقی [نام شهرستان]
با سلام و احترام؛
اینجانب [نام و نام خانوادگی خواهان]، به عنوان مالک خودرو به شماره پلاک [شماره پلاک خودرو]، به استحضار میرساند که در تاریخ [تاریخ حادثه] به دلیل وقوع یک تصادف که توسط [نام یا عنوان خوانده] ایجاد شد، خودروی اینجانب دچار آسیب شده و بهرغم تعمیرات انجام شده، ارزش بازاری آن کاهش یافته است.
بر اساس کارشناسیهای انجام شده، افت قیمت خودرو مبلغ [مبلغ برآورد شده به تومان] تعیین شده است که مستندات آن به پیوست ارائه میگردد. از آنجا که خسارت مذکور بهطور کامل جبران نشده است، تقاضای رسیدگی و صدور حکم به پرداخت افت قیمت خودرو توسط خوانده را دارم.
شرایط دریافت خسارت افت قیمت خودرو
در ارتباط با شرایط دریافت خسارت افت قیمت خودرو باید گفت که از این پس، شرکتهای بیمه شخص ثالث و بدنه موظف هستند که این نوع خسارت را بر اساس میزان و نوع آسیب وارد به خودرو بپذیرند و پوشش دهند.
خسارت افت قیمت خودرو تنها در صورت آسیبهای شدید به بدنه خودرو پرداخت میشود و صدمات جزئی شامل این نوع خسارت نیستند. بر اساس این دستورالعمل، کارشناسان میزان خسارت افت قیمت را با توجه به سن و ارزش خودرو و شدت خسارت ارزیابی میکنند و مالکان خودرو تنها یک بار قادر به دریافت این خسارت برای هر تصادف خواهند بود. در واقع، نظر کارشناسان نقش بسیار مهمی در دریافت خسارت افت قیمت خودرو دارد.
شرایط عدم دریافت خسارت افت قیمت خودرو
در برخی شرایط، پرداخت افت قیمت توسط بیمه انجام نمیشود. موضوع مهمی که باید بدانید، این است که افت قیمت خودرو بهطور معمول به خودروهایی تعلق میگیرد که کمتر از ۵ یا ۶ سال از تولید آنها گذشته باشد؛ بنابراین، در صورتیکه خودرو بیش از این عمر داشته باشد، امکان مطالبه افت قیمت وجود ندارد. البته خودروهای وارداتی به دلیل ارزش بالای آنها حتی بعد از گذشت ۵ یا ۶ سال نیز ممکن است مشمول دریافت خسارت افت قیمت شوند.
در صورتیکه افت قیمت خودرو در دادگاه تایید شود و مالک مقصر از پرداخت آن خودداری کند، ممکن است که با حکم دادگاه با خطر توقیف اموال یا جلب مواجه شود. تنها شرایطی که میتواند از پرداخت این خسارت جلوگیری کند، این است که بر اساس نظر کارشناس، به خودرو افت قیمت تعلق نگیرد یا فرد زیاندیده از دریافت این خسارت صرفنظر کند.
پرداخت افت قیمت خودرو توسط بیمه
توجه داشته باشید که براساس قانون جدید افت قیمت خودرو، شما می توانید با استفاده از بیمه شخص ثالث نیز خسارت افت قیمت را دریافت کنید. در صورتیکه قصد دارید تا با بیمه کردن خودرو خود از مزایای دریافت خسارت افت قیمت بهرهمند شوید، میتوانید بهصورت آنلاین از خدمات بیمه بدنه آیتول استفاده کنید. آیتول امکان تمدید و خرید بیمه بدنه را بهصورت آنلاین فراهم کرده است تا بتوانید به سریعترین شکل ممکن به این هدف برسید.
لازم به ذکر است که در آیتول امکان خرید قسطی بیمه بدون چک و کارمزد را نیز دارید؛ بدینترتیب، تمامی افراد میتوانند با خیال راحت از طریق این سایت بیمه خریداری کنند. خدمات آیتول تنها به این حوزه محدود نمیشود و شما از طریق این سامانه میتوانید سایر خدمات مربوط به خودرو نظیر پرداخت خلافی، عوارض خودرو و … را نیز دریافت کنید.
بیمه شخص ثالث در کنار پرداخت خسارات به اشخاص ثالث، افت قیمت خودرو را هم در تصادفات رانندگی پوشش میدهد.
افت قیمت خودرو شامل هر خودرویی نمیشود و در حال حاضر خودروهای صفر تا 5 سال ساخت، خودروهای خارجی و خودروهای خاص و لوکس مشمول این قانون هستند.
اینکه کدامیک از بخشهای خودرو مشمول افت میشود، به مدل خودرو و میزان خسارت وارده بستگی دارد.
برای دریافت افت، مالک خودرو باید برای طرح شکایت به دفتر خدمات قضایی مراجعه کند. بعد از شکایت، پرونده به شورای حل اختلاف ارجاع میشود و پس از ارائه مدارک و ارزیابی توسط کارشناسان، مبلغ زیان مشخص خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید