بیمه شخص ثالث نوعی پوشش بیمه الزامی برای تمامی وسایل نقلیه است که خسارات وارده به سایر افراد را در هنگام تصادفات پوشش می‌دهد و آشنایی با شرایط و نحوه دریافت خسارت بیمه شخص ثالث برای هر راننده‌ای لازم و ضروری است؛ ولی بسیاری از افراد به دلیل عدم اطلاع از قوانین بیمه شخص ثالث در تصادف نمی‌دانند که چگونه باید از شرکت بیمه گذار خسارت دریافت کنند.

شرایط پرداخت خسارت در شرکت‌های مختلف بیمه با هم متفاوت است و ما در این محتوا درباره مواردی که بیمه شخص ثالث پوشش می‌دهد با شما صحبت خواهیم کرد؛ شرایط دریافت خسارت بیمه شخص ثالث، مهلت مراجعه به بیمه بعد از تصادف، مدارک مورد نیاز برای دریافت خسارت از شرکت بیمه و مراحل انجام این کار را مورد بررسی قرار خواهیم داد. مطالعه این مطلب زمان کوتاهی را از شما خواهد گرفت؛‌ اما مطمئن باشید اطلاعات آن در شرایط سخت و زمان حادثه به‌شدت به کارتان خواهد آمد.

خرید قسطی بیمه شخص ثالث

بیمه شخص ثالث چه مواردی را پوشش می‌دهد؟

بیمه شخص ثالث نوعی پوشش بیمه است تا خسارت وارده به دیگران(شخص ثالث) در هنگام تصادفات از سوی شرکت بیمه پرداخت شود. این خسارات شامل موارد زیر هستند:

  • خسارات مالی وارده به وسایل نقلیه یا سایر اموال مردم
  • خسارات جانی وارده به سایرین شامل هرگونه آسیب جسمی و بدنی

شرایط پرداخت خسارت توسط بیمه شخص ثالث

نحوه استفاده از بیمه شخص ثالث در تصادفات

یکی از پرسش‌های متداولی که برای بسیاری از افراد وجود دارد، این است که بعد از تصادف چگونه از بیمه استفاده کنیم و شرایط و نحوه استفاده از بیمه شخص ثالث در تصادف چگونه است؟

دریافت خسارت از بیمه یکی از مهم‌ترین کارهایی است که باید پس از سوانح رانندگی انجام دهید. استعلام قیمت بیمه شخص ثالث و خرید آن برای هر مالک خودرو اجباری است. شرایط پرداخت خسارت بیمه شخص ثالث به نوع تصادف (مالی یا جانی بودن تصادف) و میزان خسارت بستگی دارد. در‌واقع برای دریافت خسارت هر نوع تصادفی به مدارک متفاوتی نیاز خواهید داشت.

البته توافق صورت‌گرفته میان راننده مقصر و فرد زیان‌دیده و شدت تصادف نیز بر شرایط پرداخت خسارت بیمه تأثیر فراوانی دارد؛ بنابراین در ابتدا بهتر است که با مفهوم و انواع خسارت‌های جانی و مالی در تصادفات آشنا شویم.

بعد از تصادف چگونه از بیمه استفاده کنیم

شرایط پرداخت خسارت بیمه شخص ثالث با توجه به برخی از عوامل و فاکتورها متفاوت است که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مقصر تصادف بر اساس کروکی و نظر کارشناسی افسر راهنمایی و رانندگی چه کسی است؟
  • آیا طرفین برای پرداخت خسارت توافق کرده‌اند یا خیر؟
  • نوع خسارت وارده‌ و میزان تعیین‌شده برای آن چقدر است؟

با توجه به هریک از این موارد، شرایط پرداخت خسارت از سوی شرکت بیمه، مدارک مورد نیاز و مراحل آن متفاوت خواهد بود.

خسارت مالی در بیمه شخص ثالث به چه معناست؟ مفهوم تصادفات غیر‌جرحی

شرایط پرداخت خسارت بیمه شخص ثالث در شرکت‌های مختلف

به خسارت وارد شده به اموال سایر افراد (شخص ثالث) توسط یک مقصر، خسارت مالی می‌گویند. این خسارت‌ها صدمات بدنی و جانی نداشته و فقط بار مالی برای افراد به‌همراه دارند. جبران خسارت وارد شده به خودروی افراد دیگر توسط بیمه شخص ثالث قابل پیگیری است. این کار دشواری چندانی هم ندارد؛ امروزه استعلام بیمه شخص ثالث و حتی خلافی خودرو به راحتی از طریق سایت‌هایی مانند راهور ۱۲۰ قابل پیگیری و انجام است.

تعریف خسارت‌های جانی برای بیمه شخص ثالث در تصادفات جرحی

یکی دیگر از کاربردهای مهم بیمه شخص ثالث، جبران همه هزینه‌های درمان و دیه افراد سوم هنگام تصادفات است. به هر نوع صدمه‌ای که پس از تصادف رخ داده و باعث بروز آسیب،‌ شکستگی استخوان، نقص عضو و از کارافتادگی موقت، دائم یا فوت شخص ثالث شود،‌ در اصطلاح خسارت بدنی بیمه شخص ثالث می‌گویند. نوع تصادف، شرایط دریافت خسارت را متفاوت می‌کند. حال که با انواع خسارت در بیمه آشنا شدیم،‌ بهتر است مدارک مورد نیاز برای دریافت خسارت از بیمه را بدانیم.

مهلت مراجعه به بیمه بعد از تصادف

پرسشی که برای بسیاری از افراد پیش می‌آید، این است که برای دریافت خسارت بیمه شخص ثالث تا چند روز بعد از تصادف میتوان به بیمه مراجعه کرد؟

بر اساس قوانینی که در این حوزه وجود دارد، فرد باید حداکثر تا ۵ روز پس از وقوع تصادف برای دریافت خسارت به شرکت بیمه‌گذار مراجعه کند. در صورت تاخیر در این کار، شرکت بیمه‌گذار خسارتی به وی پرداخت نخواهد کرد.

شرکت بیمه،‌ با بررسی کد یکتای بیمه شخص ثالث اعتبار بیمه‌نامه را بررسی می‌کند. پرداخت خسارت درست پس از کارشناسی و انجام امور اداری صورت خواهد گرفت. البته در تصادفات جرحی،‌ ابتدا دادگاه برگزار شده و سپس عملیات پرداخت خسارت بیمه شخص ثالث آغاز می‌شود.

مدت زمان پرداخت خسارت توسط بیمه شخص ثالث

بعد از وقوع حوادث رانندگی، افراد برای استفاده از بیمه شخص ثالث در تصادف باید مراحل و فرایند مشخص را طی کنند که انجام این کارها نیاز به زمان دارد؛ ولی به‌طور کلی مدت زمان پرداخت خسارت بیمه شخص ثالث بر اساس نوع خسارت وارده به‌صورت زیر خواهد بود:

  • پرداخت خسارات مالی بلافاصله بعد از تشکیل پرونده، انجام مراحل اداری و تعیین خسارت از سوی کارشناس انجام می‌گیرد.
  • برای پرداخت خسارات جانی وارده به افراد و پرداخت دیه، ابتدا باید دادگاه در مورد میزان دیه نظر کارشناسی خود را بدهد؛ بدین‌ترتیب پس از تشکیل پرونده و ارائه مدارک مورد نیاز از جمله نظر کارشناسی دادگاه، خسارت پرداخت خواهد شد.

مدارک مورد نیاز برای دریافت خسارت از شرکت بیمه

جبران خسارت‌های وارده به خودروی ثالث با بیمه شخص ثالث

برای دریافت خسارت از بیمه شخص ثالث با توجه به برخی از عوامل، مدارک متفاوتی مورد نیاز است که از جمله این مدارک می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نوع خسارت وارده به سایرین فقط مالی است یا خسارات جانی هم وارد شده است؟
  • کارشناسان میزان خسارت را چقدر تعیین کرده‌اند؟
  • تصادف با فرد دیگری صورت گرفته یا با اجسام سخت بوده است؟
  • طرفین تصادف بر سر میزان خسارت به توافق رسیده‌اند یا خیر؟

برای دریافت خسارت تصادف از شرکت‌های بیمه مختلف ممکن است نیاز به ارائه مدارک مختلفی باشد؛ نحوه استفاده از بیمه شخص ثالث در تصادفات مختلف نیز متفاوت خواهد بود؛ ولی به‌طور کلی برای دریافت خسارت بیمه شخص ثالث مدارک مشابهی مورد نیاز است که در ادامه همین بخش مدارک مورد نیاز برای دریافت خسارت از شرکت بیمه در حالت‌های مختلف را بیان خواهیم کرد.

آشنایی با مدارک لازم برای تشکیل پرونده و دریافت خسارت مالی بیمه شخص ثالث

شرایط دریافت خسارت بیمه شخص ثالث در تصادفات جرحی و غیر جرحی

شدت و میزان خسارت و همچنین شرایط متفاوت هر تصادف نسبت به تصادفات دیگر باعث می‌شود که پرداخت خسارت‌های مالی توسط بیمه، خود به چند دسته مختلف تقسیم شود. در‌ واقع شرایط دریافت خسارت بیمه شخص ثالث بدون کروکی با نحوه دریافت آن با ارائه کروکی پلیس متفاوت است. در ادامه ابتدا با شرایط پرداخت خسارت بیمه بدون کروکی آشنا خواهیم شد.

شرایط پرداخت خسارت بیمه شخص ثالث بدون کروکی

به‌طور‌کلی، در هنگام تصادفات رانندگی سبک بهتر است تا طرفین تصادف با یکدیگر سازش کنند و به توافق برسند؛ اما اگر تصادف سنگین بود یا توافق صورت نگرفت، شرکت بیمه خسارت را جبران خواهد کرد. در تصادفات بدون کروکی، در‌صورت وجود شرایط زیر خسارت توسط بیمه پرداخت خواهد شد:

  •          خسارت وارد شده باید حداکثر تا سقف تعهدات شرکت بیمه باشد.
  •          هر دو خودروی مقصر و زیان‌دیده باید بیمه‌نامه شخص ثالث معتبر داشته باشند.
  •          اختلافی میان رانندگان ایجاد نشده باشد.
  •          گواهینامه رانندگی هر دو راننده معتبر باشد.
  •          خسارت‌های بدنی و جانی رخ نداده باشد.
  •          طرفین حادثه باید با خودروهای خود به یکی از مراکز پرداخت خسارت بیمه مراجعه کنند.

فراموش نکنید که سقف خسارت بدون کروکی، برابر حداقل پوشش مالی بیمه‌نامه است. پس از انجام امور اداری مربوطه و تشکیل پرونده، خسارت زیان‌دیده توسط بیمه جبران خواهد شد. همچنین، ‌به‌یاد داشته باشید برای فروش خودروی خود باید حتماً میزان خلافی و عوارض شهرداری خودرو را صفر کرده باشید.

مدارک لازم برای دریافت خسارت بیمه شخص ثالث بدون کروکی

در صورتی‌که خسارت تعیین‌شده کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد و هر دو خودرو در هنگام تصادف بیمه شخص ثالث داشته و هر دو راننده دارای گواهینامه رانندگی باشند، با توافق طرفین و ارائه مدارک زیر می‌توان بدون ارائه کروکی از شرکت بیمه‌گذار خسارت دریافت کرد:

  • اصل و کپی گواهینامه و کارت ملی طرفین تصادف که شامل مقصر تصادف یا زیان‌دیدگان است
  • اصل و کپی مدارک وسیله نقلیه طرفین تصادف
  • اصل و کپی مدرک بیمه طرفین تصادف

شرایط و مدارک لازم برای دریافت خسارت بیمه شخص ثالث با کروکی توافقی

بررسی میزان سقف خسارت بیمه بدون کروکی

برای پرداخت خسارت بیمه به میزان بیش از ۲۰ میلیون تومان ارائه کروکی که از سوی کارشناس راهنمایی و رانندگی تنظیم شده، الزامی است و برای استفاده از بیمه شخص ثالث در تصادف این مدرک باید ارائه شود.

در صورتی‌که بعد از وقوع تصادف بین طرفین توافق و سازش وجود داشته باشد و اگر کروکی سازشی در دست دارید،‌ برای تشکیل پرونده خسارت مالی شخص ثالث می‌توانید با در دست داشتن شرایط و مدارک زیر به یکی از مراکز پرداخت خسارت مراجعه کنید:

  • اصل برگه کروکی تصادف که از سوی افسر راهنمایی و رانندگی تایید شده است
  • اصل و کپی گواهینامه رانندگی فرد زیان‌دیده و مقصر تصادف
  • اصل و کپی کارت ملی فرد زیان‌دیده و مقصر
  • اصل و کپی برگه بیمه شخص ثالث وسیله نقلیه زیان‌دیده
  • اصل و کپی کارت وسیله نقلیه زیان‌دیده
  • اصل یک برش از بیمه شخص ثالث وسیله نقلیه مقصر حادثه
  • بیمه‌نامه شخص ثالث وسیله نقلیه مقصر سانحه رانندگی

در این شرایط نیازی به حضور راننده مقصر در مرکز بیمه نیست و فقط کافی است تا کپی مدارک و یک کوپن از بیمه‌نامه وی در دستان راننده زیان‌دیده باشد.

مدارک لازم برای دریافت خسارت بیمه شخص ثالث با کروکی غیرسازشی

گاهی‌اوقات ممکن است به‌دلیل توافق‌ نداشتن طرفین، قبول نکردن پلیس یا همراه نداشتن مدارک، پلیس اقدام به ارائه کروکی غیر سازشی کند. در صورتی‌که توافقی بین طرفین بر سر فرد مقصر یا میزان خسارت وارده صورت نگیرد و یا مدارک طرفین برای دریافت خسارت کامل نباشد، کروکی غیرسازشی از سوی افسر راهنمایی و رانندگی یا کارشناس دادگستری ترسیم می‌شود.

برای دریافت خسارت بیمه شخص ثالث با کروکی غیرسازشی ارائه مدارک زیر الزامی است:

  • اصل کروکی و یا برگه کپی برابر اصل کروکی که از سوی کارشناس دادگستری تایید شده است
  • اصل و کپی گواهینامه رانندگی و کارت ملی مقصر تصادف و مدارک وسیله نقلیه وی که از سوی مراجع قضایی تایید شده است
  • اصل یک تکه از کوپن بیمه‌نامه شخص ثالث وسیله نقلیه
  • اصل و کپی مدارک شناسایی فرد زیان‌دیده شامل گواهینامه رانندگی، کارت ملی و کارت وسیله نقلیه وی

البته به یاد داشته باشید که معمولاً شرایط و مدارک لازم برای هر شرکت بیمه،‌ با شرکت‌های دیگر متفاوت است؛ بنابراین بهتر است که پیش از مراجعه به مرکز از شرکت بیمه استعلام بگیرید. همچنین در تصادفات جرحی و فوتی، مراحل گرفتن دیه بعد از رای دادگاه تازه آغاز می‌شود و شرایط متفاوتی دارد.

مدارک لازم برای دریافت خسارت جانی توسط بیمه شخص ثالث

نحوه استفاده از بیمه شخص ثالث در تصادفات برای حوادثی که خسارات جانی دارد، کمی پیچیده‌تر است. اگر در سانحه رانندگی خسارات جانی مثل فوت، نقص عضو یا هرگونه آسیب جسمی به افراد وارد شود، برای دریافت خسارت از شرکت بیمه بدنه یا بیمه شخص ثالث ارائه حکم دادگاه در مورد میزان خسارت یا دیه الزامی است.

هنگام تشکیل پرونده برای دریافت دیه از بیمه شخص ثالث،‌ باید مدارکی را به شرکت بیمه ارائه کنید. برای استفاده از بیمه شخص ثالث در حوادث رانندگی که خسارت جانی وجود دارد، ارائه مدارک زیر الزامی خواهد بود:

  • اصل کوپن بیمه‌نامه شخص ثالث مقصر تصادف
  • اصل گواهینامه، کارت ملی و کارت ماشین مقصر حادثه
  • کروکی تصادف که به تایید افسر راهنمایی و رانندگی یا کارشناس دادگستری رسیده باشد
  • گزارش صورت‌جلسه راهنمایی و رانندگی
  • مدارک بازجویی از مقصر و زیان‌دیده تصادف
  • برگه نظریه کارشناسی پزشکی قانونی
  • رای دادگاه در مورد مقصر حادثه و میزان خسارت تعیین‌شده
  • مدارک شناسایی مجروحین و متوفیان حادثه رانندگی شامل کارت ملی و شناسنامه آن‌ها
  • مدارک پزشکی مجروحین و متوفیان در صورتی‌که در مراکز درمانی بستری شده باشند
  • اصل و کپی مدارک شناسایی وارثین متوفیان یا ذی‌نفعان دریافت خسارت شامل شناسنامه و کارت ملی آن‌ها
  • در صورت فوت آسیب‌دیده باید جواز دفن، گزارش پزشکی قانونی، گواهی فوت به همراه شناسنامه باطل‌شده متوفی ارائه شوند
  • ارائه گواهی انحصار وراثت در حوادثی که منجر به فوت فرد آسیب‌دیده می‌شود، الزامی است.

تصادفاتی که منجر به صدمه جانی و بدنی افراد می‌شوند، دردسر و بار مالی و حقوقی سنگینی دارند. شاید با کمی دقت بیشتر و رعایت قوانین رانندگی بتوان از وقوع بسیاری از این حوادث جلوگیری کرد. خرید بیمه بدنه یا شخص ثالث، صفر کردن خلافی خودرو و پرداخت عوارض آزادراهی سر موقع، همگی می‌توانند از ایجاد جریمه‌های سنگین و ضرر و زیان برای رانندگان جلوگیری کنند.

تا چند روز بعد از تصادف میتوان به بیمه مراجعه کرد

مراحل دریافت خسارت بیمه شخص ثالث

به‌طور کلی برای دریافت خسارت بیمه شخص ثالث از شرکت‌های مختلف باید مراحل متفاوتی را دنبال کرد که این مراحل شامل موارد زیر هستند:

مرحله اول: اعلام تصادف به پلیس برای تعیین مقصر

بعد از وقوع هر سانحه رانندگی اولین مرحله اعلام تصادف به پلیس راهنمایی و رانندگی است تا افسر راهنمایی و رانندگی با مراجعه به محل حادثه ضمن ترسیم کروکی، فرد مقصر را تعیین کند.

 مرحله دوم: تکمیل مدارک مورد نیاز و ارائه آن‌ها به شرکت بیمه‌گذار

بعد از ترسیم کروکی از سوی افسر راهنمایی و رانندگی می‌توانید با ارائه مدارک مورد نیاز به شرکت بیمه‌گذار، برای دریافت خسارت اقدام کنید که در بخش قبلی در مورد مدارکی که باید در حالت‌های مختلف ارائه دهید، صحبت کردیم.

 مرحله سوم: بررسی مدارک توسط کارشناسان شرکت بیمه

بعد از ارائه مدارک برای دریافت خسارت، این مدارک توسط کارشناسان شرکت بیمه مورد بررسی قرار می‌گیرد تا شرایط آن و میزان خسارت وارده تعیین شود.

 مرحله چهارم: تعیین خسارت وارده و پرداخت آن

بعد از بررسی مدارک مورد نیاز از سوی کارشناسان شرکت بیمه و تایید آن، هزینه خسارت تصادف رانندگی پرداخت می‌شود.

نحوه استفاده از بیمه شخص ثالث در تصادف

بررسی قیمت، خرید و تمدید بیمه شخص ثالث خودرو با سامانه هوشمند آیتول

هر وسیله نقلیه باید دارای بیمه شخص ثالث باشد تا در هنگام وقوع تصادفات، خسارات جانی و مالی وارده به سایرین از سوی شرکت بیمه پرداخت شود. با این حال همان‌طور که بسیاری از رانندگان نحوه استفاده از بیمه بدنه را نمی‌دانند، از شیوه استفاده از بیمه شخص ثالث در تصادفات نیز مطلع نیستند.

ما در این محتوا درباره مواردی که بیمه شخص ثالث پوشش می‌دهد و شرایط پرداخت این خسارت از سوی این نوع پوشش بیمه صحبت کردیم و در ادامه مدارک لازم و مراحل دریافت خسارت بیمه شخص ثالث را توضیح دادیم.

شما عزیزان می‌توانید برای خرید یا تمدید بیمه‌نامه شخص ثالث و همچنین بیمه بدنه خودروی خود همین حالا از طریق سامانه هوشمند آیتول اقدام کنید. در سامانه آیتول امکان مقایسه شرکت‌های مختلف بیمه و خرید بهترین گزینه برای همه کاربران فراهم شده است. این سامانه بخش قدرتمند پشتیبانی خدمات هم دارد و شما عزیزان می‌توانید سؤال‌های خود را از طریق شماره تلفن  ۰۲۱۸۹۵۱۸۰۱۰ با کارشناسان پشتیبانی این مجموعه در میان بگذارید.