سند کمپانی خودرو چیست؟ آیا سند کمپانی همان برگ سبز است و مالکیت خودرو را ثابت می‌کند؟

این سؤال‌ها معمولاً ذهن افرادی را مشغول می‌کند که قصد فروش خودروی خود را دارند و بنا به دلایلی، مهم‌ترین مدارک خودروی خود یعنی برگ سبز و سند کمپانی آن را گم کرده‌اند. در چنین شرایطی چگونگی فروش خودرو بدون سند کمپانی و برگ سبز به دغدغه اصلی فروشنده تبدیل می‌شود و اگر راه و چاه آن را نداند، ممکن است در دام افراد سودجو بیفتد یا گرفتار شکایت خریدار و مشکلات متعاقب آن شود.

این مقاله به نحوه فروش خودرو بدون سند کمپانی و برگ سبز اختصاص دارد و به رایج‌ترین سؤالات این حوزه پاسخ داده است.

 

سند کمپانی چیست؟

سند کمپانی خودرو در حقیقت برگه‌ای است که از طرف کمپانی تولیدکننده به خریدار اول (خریدار خودروی صفر) داده می‌شود و در آن مشخصات فنی و ظاهری خودرو و همچنین مشخصات هویتی مالک درج شده است. کانون سردفتران و دفتریاران این سند را سند قطعی مالکیت خودرو می‌دانند و معتقدند که در این سند مالکیت خودرو به مالک اعطا شده است؛ به همین دلیل هنگام تعویض پلاک و ثبت سند در دفترخانه، باید این سند را هم به نام خریدار جدید زد.

از طرف دیگر نیروی انتظامی معتقد است که برگ سبز خودرو همان سند مالکیت قطعی خودرو است و بر خلاف نظر سردفتران سند مالکیت پلاک خودرو نیست. با این حال یکی دو سالی می‌شود که از نظر هر دو طرف دعوا برگ سبز صادر شده در مراکز تعویض پلاک همان سند قطعی خودرو محسوب می‌شود و دیگر نیازی به ثبت سند در دفترخانه نیست. برای اطلاع از هزینه وکالت تعویض پلاک مقاله مرتبط را مطالعه نمایید.

فروش خودرو بدون سند کمپانی تحت شرایط خاصی امکان‌پذیر است که در بخش بعد در مورد این شرایط بیشتر توضیح می‌دهیم.

 

ایا بدون سند کمپانی میشه تعویض پلاک کرد؟

بسیاری از افراد معتقدند که برای تعویض پلاک حتماً باید سند کمپانی موجود باشد؛ چرا که مفقودی آن احتمالاً به معنای بدهی مالک به کمپانی سازنده و توقیف بودن سند یا در گرو بودن آن است. این در حالی است که برخی از وکلا و حقوق‌دانان می‌گویند که در صورت وجود سند ۲ برگی، فروش خودرو بدون سند کمپانی مجاز است.

سند ۲ برگی به این معنی است که خودرو یک بار پیش از این فروخته شده و در حقیقت شما در حال خریدن آن از مالک دوم هستید. به این سند ۲ برگی بنچاق هم می‌گویند و در برگه دوم آن مشخصات هویتی مالک جدید درج شده است. بدون این سند ۲ برگی، امکان تعویض پلاک خودرو وجود ندارد و فقط می‌توان خودرو را فروخت.

 

در صورت گم شدن سند کمپانی خودرو چه باید کرد؟

درصورتی‌که سند کمپانی خودرو به نام شما است، فروش خودرو بدون سند کمپانی امکان‌پذیر نیست؛ چون باید حتماً آن را هنگام تعویض پلاک ارائه کنید. همچنین در صورت بروز مشکلات حقوقی در نقل و انتقال خودرو، وجود این سند الزامی است و فرقی نمی‌کند که خودرو برای بار چندم معامله شده باشد.

درصورتی‌که سند کمپانی گم شده، باید در روزنامه‌های کثیرالانتشار برای آن آگهی مفقودی بدهید. بعد از آن مرتب سامانه پست یافته (postyafteh.post.ir) را چک کنید تا ببینید که سند خودروی شما پیدا شده است یا خیر.  پس از گذشت ۱۰ روز اگر سند خودرو پیدا نشد، می‌توانید مدارک زیر را به نزدیک‌ترین نمایندگی خودروساز ارائه کنید و درخواست صدور سند کمپانی المثنی بدهید:

  • اصل و کپی برگ سبز خودرو
  • اصل و کپی کارت ملی خودرو
  • آگهی مفقودی سند کمپانی خودرو در روزنامه‌های کثیرالانتشار که ۱۰ روز از تاریخ انتشار آن گذشته است.

در صورت تأیید شدن مدارک، باید خودتان به همراه خودرو در نمایندگی خودروساز حاضر شوید تا کارشناسان این مراکز خودرو را بازرسی کنند و مشخصات آن را با مشخصات درج شده در آگهی و مدارک خودرو انطباق بدهند. این فرایند زمان بر است و به همین دلیل بهتر است صبح اول وقت به نمایندگی‌ها مراجعه کنید.

 

سند کمپانی المثنی به نام چه کسی می‌خورد؟

درصورتی‌که قصد فروش خودرو بدون سند کمپانی را دارید و به دلیل مشکلات حقوقی مجبور شده‌اید تقاضای سند المثنی بدهید، باید به این نکته توجه کنید که سند جدید به نام آخرین نفری می‌خورد که نام او به عنوان مالک خودرو در سامانه‌های حقوقی (دفترخانه‌ها) ثبت شده است؛ یعنی اگر خودروی خود را فقط با انتقال برگ سبز خریده‌اید، سند کمپانی المثنی به نام شما ثبت نمی‌شود.

درصورتی‌که به مالک قبلی دسترسی ندارید، باید به دادگاه مراجعه و درخواست استعلام بدهید. به همین دلیل توصیه می‌شود که خریدار و فروشنده پس از تعویض پلاک حتماً به دفترخانه هم مراجعه کنند و انتقال سند را به صورت رسمی ثبت کنند.

 

آیا تعویض پلاک بدون برگ سبز امکان‌پذیر است؟

برگ سبز خودرو هم از جمله مدارکی است که مفقود شدن آن وضعیتی مشابه فروش خودرو بدون سند کمپانی را ایجاد می‌کند. در صورت مفقود شدن برگ سبز، باید همان مراحل درخواست سند کمپانی المثنی را طی کنید و پس از گذشت ۱۰ روز از انتشار آگهی مفقودی، به مراکز تعویض پلاک مراجعه کنید. اگر برای فروش خودروی خود عجله دارید، می‌توانید به خریدار وکالت تعویض پلاک بدون برگ سبز بدهید.

البته خریدار با این وکالت نمی‌تواند خودرو را به نام خودش بزند و فقط انتقال خودرو به صورت وکالتی انجام می‌شود. حواستان باشد که فروش خودرو فقط به صورت وکالتی انجام شود؛ چون در صورت فروش قولنامه‌ای نام مالک در مدارک جدید خودرو تغییر نمی‌کند و در صورت بروز هر گونه تخلف، مراجع قانونی شما را به عنوان مسئول می‌شناسند.

آیتول سامانه استعلام و پرداخت تمام بدهی‌های خودرو مثل خلافی، عوارض آزادراهی، طرح ترافیک و مالیات نقل و انتقال خودرو است و با کمک آن می‌توانید مفاصاحساب موردنیاز برای تعویض پلاک را بگیرید. همچنین می‌توانید با دادن وکالت به کارپرداز آیتول، کارهای تعویض پلاک را تفویض کنید و از اتلاف وقت و چالش‌های تعویض پلاک راحت شوید.

همچنین برای خرید و تمدید بیمه‌نامه شخص ثالث که یکی دیگر از مدارک ضروری تعویض پلاک است، می‌توانید روی آیتول حساب کنید. در صورت نداشتن نقدینگی لازم، امکان خرید اقساطی بیمه‌نامه شخص ثالث از آیتول نیز وجود دارد.